Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Suša i dalje zabrinjava - preporučuju se nove agrarne tehnike

2022.05.19
16:48
2022.05.21
07:58
Forrás
Pannon RTV
U opštini Kanjiža u proteklom periodu kiša je pala samo mestimično, ali i tada količinski nedovoljno. Izostanak padavina najviše utiče na pšenicu.

Na području opštine Kanjiža više poljoprivrednih proizvođača počelo je da zaliva jer u proteklom periodu nije bilo dovoljno kiše. Biljke pate. Prema rečima stručnjaka zabrinutost izaziva ne samo izostanak padavina, vrelina i vetar, već i primena neodgovarajućih agrotehničkih mera i sredstava.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Na ovom polju mirođije dobro se vidi koliko nedostaju padavine, u tlu su nastale pukotine duboke već nekoliko centimetara. Na žalost, voda nedostaje ne samo ovoj začinskoj biljci, već na svim ratarskim kulturama su vidljivi znaci suše. U naselju Vojvoda Zimonjić pre dve sedmice palo je 17 milimetara kiše, i to je potpomoglo nicanje, ali nakon prskanja protiv korova dobro bi došlo nekoliko dana natapajuće kiše. Trenutna situacija ne pogoduje ni žitaricama.

„Žitarice su jako slabo, ima onih koji mogu da zalivaju, naročito strujom, ali se jako vidi ko je nađubrio zemlju, te su parcele malo bolje, ali i dalje slabe. Sada bi im najviše trebala kiša, a sada je nema. Biće veoma oskudan rod žitarica, to već unapred znamo, jer ne može da razvije zrno" kaže Tibor Balaž, proizvođač iz Vojvode Zimonjića.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Suša, uz snažan vetar i nagli toplotni talas jako su isušili zemlju, tako da ni jedna obilna kiše ne bi zadugo mogla da nadoknadi vodu koja nedostaje biljkama. Kiša bi trebala da pada redovno kako bi tlo imalo dovoljno vlažnosti.

Stručnjak Lelja Randović kaže da je došao trenutak kada proizvođači treba da promene način obrade zemlje.

„Smatram da bi trebalo ostaviti korovske biljke koje nisu previše agresivne, puzeći korov bi trebalo ostaviti da prekrije tlo. Oni ne oduzimaju toliko vode, koliko mogu da je očuvaju prekrivanjem tla."

Pannon RTV/Apczi Jenő

Sagovornik ističe da će proizvođači pre ili kasnije morati da promene agrotehničke mere, jer promena klime sada donosi mnoge brige u proizvodnji. Zbog toga treba da primene obradu tla koja u najkraćem mogućem vremenu potpomaže razvoj biljnih kultura i zadržavanje vode.

suša
kiša
privreda
poljopivreda

Najnovije

11:47, Frissítve: 15:50

Predstavljanje maski mohačkih bušara u VM4K

Svi oni koji su u četvrtak uveče posetili klupske prostorije Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, kulturnog i istraživačkog centra (VM4K) u Subotici su mogli da saznaju više o trikovima rezbarenja maski bušara i njihovoj istorijskoj povorci.
16:01, Frissítve: 17:03

Uspešnih preduzetnika ima i u malim naseljima

Investicija u firmi „MetalCorp“ u Staroj Moravici, realizovana u okviru podrške Fondacije Prosperitati za srednja i velika preduzeća od izuzetnog značaja, predata je na upotrebu. Preduzeće je 2017. i 2019. godine uspešno konkurisalo kod Fondacije.

Najčitanije