Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Suša ima katastrofalne posledice

2022.07.15
14:00
2022.07.15
18:24
Forrás
Pannon RTV
U Vojvodini i dalje nema značajnije količine padavina, vladaju vrućina i suša. Biljke takođe pate. Rod suncokreta i kukuruza mogao bi biti upola manji od očekivanog. Prognoza za naredne dane nije bolja, najavljuje se za sledeću nedelju 38 stepeni.

Vrućina od gotovo 40 stepeni nanosi veliku štetu usevima. Poljoprivrednike je u početku možda utešila cena poljoprivrednih proizvoda koja je bila veća od uobičajne, ali ni to nije dugo potrajalo. Kad je došlo vreme žetve, preko noći je pala otkupna cena roda. Jožef Madar iz Oroma jesenas je zasadio uljanu repicu na većoj površini, cena je tada, pa i u proleće, bila dobra, ali kad je došlo vreme za prodaju, otkupna cena je pala za 20-30 dinara: „U proleće se proširila vest da je otkupna cena za uljanu repicu bila 100 dinara, pa ljudi tada nisu žurili da je prodaju jer je bilo slučajeva da su brzom prodajom bili na gubitku. Kad je počela žetva uljane repice, prvi dan se otkupljivala za 90 dinara, a posle je svaki dan padala cena."

Pannon RTV/Apczi Jenő

Trenutne cene su znatno više nego prošle godine, na sajtu jednog od najvećih otkupljivača cena kukuruz je trenutno 33 dinara, a suncokret se kreće po ceni od 68 dinara, dok je prošle godine cena kukuruza bila 26 dinara, a suncokret je bio 50 dinara. Ali, uzalud su otkupne cene veće jer zbog nedostatka padavina usevi sve više žute. Proizvođači su u strahu, posebno stočari, jer ako ne bude dovoljno žitarica, ni oni neće moći da hrane životinje.

Tibor Balaž, stočar, Vojvoda Zimonjić: „Ako dugo očekivana kiša ne stigne za nekoliko dana, onda se mora razviti strategija. Ili da se drži manje krava, ili da se odreknemo bikova, jer ako kupujemo stočnu hranu, nije isplativo ili ćemo kupovati hranu, bar oni koji to mogu da priušte, ali ova mala poljoprivredna gazdinstva nisu u mogućnosti da kupuju hranu.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Suša traje od prošle jeseni, a ni sledeće razdoblje ne obećava puno dobroga. Prema predviđanjima vremenske prognoze kiše neće biti, živa na termometru bi sledeći četvrtak mogla da dostigne i 38 stepeni.

Ildiko Šterbik, inženjer poljoprivrede, Kanjiža: "Ovde u Kanjiži, u Poljoprivrednoj školi smo izmerili 31-32 ml padavina u maju, 39 ml u junu i 1-2 ml u julu, to se smatra za puno, jer, na primer, u Adi je bilo 4-5 ml padavina u junu i julu, a u Senti je izmereno ukupno 30 ml. To je jako malo."

Aktuelni smanjeni prinos useva stvara probleme mnogim gazdinstvima, ne samo zbog ishrane životinja, jer mnogi samo zahvaljujući rodu na njivama mogu da obezbede celogodišnje troškove.

suša
poljopivreda
kukuruz
krompir

Najnovije

14:04

Pojeftinilo veštačko đubrivo

Veštačko đubrivo, koje je nezamenljivo za useve, tokom jeseni je koštalo 110 dinara, sada se može kupiti i za 90 dinara. Poljoprivrednici su zadovoljni zbog pada cene, ali kažu da je i pored pojeftinjenja, ta cena i dalje visoka.
11:07, Frissítve: 11:15

Borba Anite Pager da ponovo prohoda

Anita Pager, 26-godišnja devojka iz Mužlje, usled nesreće je pre pet godina ostala nepokretna. U pomoć joj je pritekla Fondacija “Budi Human” kampanjom prikupljanja sredstava za njenu operaciju na Tajlandu. Do maja treba prikupiti 16 miliona dinara.
11:46

Poskupeli dizel i benzin

Litar evrodizela će od 15 časova do sledećeg petka u isto vreme na pumpama koštati maksimalno 200, a benzina evropremijum BMB 95 najviše 170 dinara, saznaje RTS.

Najčitanije

Izvlačenje dobitnika za vikend!

Za vikend će izvući prva dva dobitnika u državnoj nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi!“. Na snagu su stupila nova pravila, igra se odvija potpuno u digitalnoj sferi, a dovoljno je poslati svega jedan račun.

Strože kazne i oduzimanje vozila

Nacrt novog zakona o bezbednosti saobraćaja donosi nekoliko noviteta, a predviđa strože kazne, privremeno oduzimanje vozila, a najavljena je i promena u obeležavanju pružnih prelaza.

Penzioneri, pažnja!

PIO fond: Najniža penzija u Srbiji 20.631 dinara, a najviša više od 190.000