Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Suša je, potrebno najmanje 40 milimetara padavina

2021.07.08
20:12
Forrás
Pannon RTV
Ako ne bude kiše u roku od nekoliko dana, većina useva će izgubiti plod, kažu stručnjaci.

U opštini Kanjiža najveća količina padavina je pala poslednji put 25. juna, kada je zabeleženo 18 milimetara.

Biljke koje se moraju okopavati se razvijaju nesrazmerno. Stagniraju zbog temperatura od četrdeset stepeni i nedostatka padavina. Trenutna situacija pokazuje da se poljoprivrednici moraju suočiti sa gubitkom prinosa. Većina uzgajivača ne zaliva useve. Tibor Balaž iz Vojvode Zimonjića veruje samo u kišu. "Iskreno ću vam reći da se bavim već neko vreme poljoprivredom, ali kulture nisu izgledale tako loše kao sada. Tokom žetve, poslednjih decenija, kukuruz je izbacio zob, a sada samo retko, mestimično. U proleće je bilo nepovoljno hladno vreme, posle je došlo toplo vreme i to je bilo jako loše i trebali bi biti puno razvijenije stabljike."

Pannon RTV

Suncokret je tek počeo cvetati, dok kukuruz sada izbacuje klase. Baš u ovom razdoblju bi bile najpotrebnije veće padavine.

Laslo Kereši, stručnjak: "Poslednji put smo imali kišu 25. juna, negde oko 18 milimetara a pre toga 28. maja, količina koja je tada izmerena je svega još milimetar ili dva. Dakle, sada nam treba dobra obilna kiša da zalije useve."

Nedostaje vlage i u slučaju povrća. Porodica Fenjsaruši iz Gornjeg Brega je razvila nekoliko sistema za navodnjavanje. Kapanje se koristi u folijama, dok se prskalica koristi na poljima.

Pannon RTV

Marta Fenjsaruši, proizvođač: "Sada moramo zalivati danju i noću. Zalivamo u folijama ujutro i uveče, a prskalica se koristi napolju, jer u protivnom neće biti ništa od roda. Ako uskoro ne bude kiše, neće biti kukuruza, suncokreta i neće biti hrane za stoku."

Narednih dana se prema vremenskoj prognozi mestimično može očekivati kiša, a temperatura će takođe pasti. Za pravilan razvoj useva bilo bi potrebno najmanje 40 milimetara kiše.

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.