Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Susret kolekcionara i sajam antikviteta

2023.03.25
15:07
2023.03.25
16:24
Forrás
Panon RTV
Društvo kolekcionara Subotica je obeležilo 50 godina postojanja.

Proteklih pet decenija je obeleženo tradicionalnom međunarodnom prolećnom berzom i susretom kolekcionara na kojoj se okupilo blizu 300 zainteresovanih i 110 izlagača iz cele Srbije i zemalja u okruženju.

Stari satovi, numizmatika, kipovi, slike i medaljoni - sve to se može naći na ovogodišnjem 84. prolećnom Susretu kolekcionara i sajmu antikviteta u Subotici. Na ovogodišnji susret je došlo gotovo 110 izlagača antikviteta.

Sačuvani predmeti Ferenca Saboa, izlagača iz Subotice, imaju duboko značenje jer ti antikviteti potiču od njegovih baka i dedova i rodbine, uglavnom iz 50-ih godina prošlog veka.

"Ima ovde porculana, ima starijih novina, uglavnom sve mađarskih, jer su preci svi bili Mađari. Nismo imali srpsku liniju predaka. Ima starijih ploča, njih još nisam izložio. Uglavnom je sve pomešano. Imamo ovde stare aluminijske kante za mleko."

Jedan od najtraženijih artikala na Međunarodnom sajmu antikviteta su stare novčanice i kovanice. Geza Koša iz Senteša u Mađarskoj, jedan je od stalnih posetilaca ovog sajma, a bavi se numizmatikom. Zanima ga uglavnom Austro-Ugarska Monarhija i novac iz razdoblja pre toga.

"S moje strane, volim da pokažem svojoj deci kako je izgledalo staro doba, sa čime se mogu poistovetiti, a čak i moji prijatelji vide da se time bavim na različite načine. Osim mađarske numizmatike, postoje specijalne oblasti gde se isto bavim kolekcionarstvom, i u tome uživam."

Tamo gde se susreću ponuda i potražnja – kod tezge Ferenca Đarmatija kolekionara antikviteta iz Segedina je skoro uvek bilo zainteresovanih. Ferenc je iz svoje segedinske antikvarnice svesno doneo predmete koji su u Subotici vrlo traženi.

"Uglavnom donosim predmete vezano za medaljone: kutije za medaljone, novčanike, sredstva za čišćenje. Širok je dijapazon medaljona što se tiče njihove starosti, ima onih starih dve hiljade godina do savremenih kovanica."

Ove godine se obeležava 50. podina postojanja Društva kolekcionara Subotice, koje broji više od 50 članova, ova manifestacija je trebala biti održana 2020. godine ali to nije bilo moguće zbog epidemije koronavirusa. Cilj organizatora je da se okupe kolekcionari i kupci sličnih interesovanja, a osim razmene ideja moguće je i razmenjivati predmete.

Silvester Gerlović, predsednik Društva kolekcionara Subotica: „Zahvaljujući geografskom položaju Subotice, ova berza i sajam antikviteta je zaista izrasla u regionalni događaj. Ljudi se sastaju, trampe, ako ništa drugo, popiju zajedno rakiju i uživaju jedni u drugima, baš kao u dobra stara vremena."

Na sajam antikviteta je stiglo posetilaca iz svih krajeva Srbije, Mađarske, ali i iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Sledeći sajam će se održati 4. novembra.

antikviteta
sajam
Subotica

Najnovije

13:20

Mirno na severu KiM

Na severu Kosova Metohije noć je protekla mirno. Snage Kfora bile su oko zgrade lokalne samouprave u Zvečanu, u prostorijama opštine pripadnici tzv. kosovske policije, a građani su se uglavnom razišli.

Najčitanije

Turistički letovi balonima

Projekat Srpska Kapadokija ima izuzetan turistički značaj ne samo za lokalnu samoupravu Inđije već i za Srbiju i ceo region, kažu nadležni.