Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Susret narodne muzike u Tornjošu

2019-11-10
17:19
2019-11-10
18:27
Forrás
Pannon RTV
Po jednaesti put organizovan Susret narodne muzike u Domu kulture “Endre Adi” u Tornjošu.

Muzičari, igrači i pevači narodne muzike su u subotu uveče nastupali na pozorišnoj sceni KUD “Endre Adi”. Nastupali su članovi lokalnih i gostujućih udruženja, čak iz Mađarske. Veronika Seleš je publici otpevala narodne pesme iz Galgamenta. Mlada pevačica drugi put nastupa na Susretu narodne muzike u Tornjošu: “Volim dolaziti ovamo jer sretnem puno poznanika i postižem lep uspeh.”

Mikloš Mikloš je svirao muziku južne ravnice. Nedavno je ovaj mladi talenat kao vojvođanski pobednik inicijative “Sedam violina gradi dom” nagrađen violinom koju je napravio majstor za izradu instrumenata Geza Bakoš iz Transilvanije. “Nisam verovao dok nisam uzeo instrument u ruke. Dobio sam jedan jako lep instrument. Ponosan sam što ga posedujem.”

Svake godine se na susretima daje prostor novim izvođačima da se predstave. Friđeš Tot Uđonka predsednik KUD “Endre Adi” Tornjoš: “Narodna igra je jaka energija zajedništva i s obzirom da smo malo selo, skoro 60 dece igra u dve folklorne grupe. Ovo je vrlo dobar rezultat, ako uspemo da ga zadržimo, onda postoji šansa da ga oni dalje prenose.”

U svom govoru Erika Verebeš Krnač članica odbora za kulturu MNT, naglasila je važnost prenošenja tradicije. “Moramo da iskoristimo svaku priliku kada možemo da budemo zajedno. Zajedno možemo da se radujemo i slavimo našu tradiciju. Kada pomislimo da trebamo čuvati ovo blago koje posedujemo.”

Sledeći Susret narodne muzike planira se za jesen sledeće godine.

Tornjoš
narodna muzika
susret narodne muzike
Erika Verebeš Krnač

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

U Malom Iđošu održan porodični dan

Sve zainteresovane, koji su u nedelju pre podne posetili porodični dan u Malom Iđošu, dočekali su raznovrsni programi, dečje igre i ukusni zalogaji.