Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Susret narodne muzike u Tornjošu

2019.11.10
17:19
2019.11.10
18:27
Forrás
Pannon RTV
Po jednaesti put organizovan Susret narodne muzike u Domu kulture “Endre Adi” u Tornjošu.

Muzičari, igrači i pevači narodne muzike su u subotu uveče nastupali na pozorišnoj sceni KUD “Endre Adi”. Nastupali su članovi lokalnih i gostujućih udruženja, čak iz Mađarske. Veronika Seleš je publici otpevala narodne pesme iz Galgamenta. Mlada pevačica drugi put nastupa na Susretu narodne muzike u Tornjošu: “Volim dolaziti ovamo jer sretnem puno poznanika i postižem lep uspeh.”

Pannon RTV

Mikloš Mikloš je svirao muziku južne ravnice. Nedavno je ovaj mladi talenat kao vojvođanski pobednik inicijative “Sedam violina gradi dom” nagrađen violinom koju je napravio majstor za izradu instrumenata Geza Bakoš iz Transilvanije. “Nisam verovao dok nisam uzeo instrument u ruke. Dobio sam jedan jako lep instrument. Ponosan sam što ga posedujem.”

Pannon RTV

Svake godine se na susretima daje prostor novim izvođačima da se predstave. Friđeš Tot Uđonka predsednik KUD “Endre Adi” Tornjoš: “Narodna igra je jaka energija zajedništva i s obzirom da smo malo selo, skoro 60 dece igra u dve folklorne grupe. Ovo je vrlo dobar rezultat, ako uspemo da ga zadržimo, onda postoji šansa da ga oni dalje prenose.”

U svom govoru Erika Verebeš Krnač članica odbora za kulturu MNT, naglasila je važnost prenošenja tradicije. “Moramo da iskoristimo svaku priliku kada možemo da budemo zajedno. Zajedno možemo da se radujemo i slavimo našu tradiciju. Kada pomislimo da trebamo čuvati ovo blago koje posedujemo.”

Sledeći Susret narodne muzike planira se za jesen sledeće godine.

Tornjoš
narodna muzika
susret narodne muzike
Erika Verebeš Krnač

Slične vesti

Najnovije

15:26

Dan nezavisne Mađarske

Dana 16. juna 1958. godine su pogubljeni mučenici mađarske revolucije i rata za nezavisnost iz 1956. godine, kao i povlačenje sovjetskih trupa juna 1991. godine obeležava se kao Dan nezavisne Mađarske.
12:30, Frissítve: 17:44

Počelo 66. Sterijino pozorje

U Novom Sadu je otvoreno 66. Sterijino pozorje-pozorišni festival. Ovogodišnja manifestacija je nazvana "Zlu vremenu, uprkos", signalizirajući na negativne učinke koronavirusa. Ceremonija otvaranja je bila praćena sa velikim interesovanjem.
14:03

Nagrađeni talenti iz Vojvodine

U Subotici je održana svečanost na kojoj su nagrađeni izvrsni mađarski đaci i studenti iz Vojvodine, izabrani su "Ambasadori talenta". Pobednici su dobili prigodnu plaketu, prigodni poklon i podsticaj koji im je obezbedio Mađarski nacionalni savet.

Najčitanije

Dogovor o obnovi crkve u Bajmoku

Sporazum o obnovi potpisan je danas u sedištu Subotičke biskupije. Radove koji će na crkvi Svetog Petra i Pavla početi krajem leta, finansiraju subotička lokalna samouprava i država Mađarska.