Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

Susret narodne umetnosti u Bečeju!

2020-11-07
17:18
2020-11-07
17:24
Forrás
Pannon RTV
Susret narodne umetnosti pod nazivom "Ričaj" organizovan je po 17. put u Mađarskom kulturnom društvu "Petefi Šandor" u Bečeju.

U petak uveče na pozornicu su izašle grupe koje izvode narodnu muziku i tamburaši iz Bečeja, Novog Bečeja i Bačkog Petrovog Sela. U subotu će se priredba održati bez publike.

Pannon RTV/Rácz László

"Lunarni svet ima veliko dvorište ..." – na istoimenom susretu narodne muzike svi učesnici su pevali u petak uveče u Mađarskom kulturnom društvu "Petefi Šandor" u Bečeju. Program je održan u sklopu Susreta narodne umetnosti "Ričaj". Agneš Teleki, dvanaestogodišnjakinja, takođe peva i igra u kulturnom društvu, čiji je član već osam godina.

„Dugo dolazim na ove susrete i to jako volim, nema žirija. Ove godine neće biti velike publike, ona će biti malobrojna, a to nije dobro." rekla je Agneš Teleki, član Mađarskog kulturnog društva "Petefi Šandor" u Bečeju.

Pannon RTV/Rácz László

U programu su se izvođači narodne muzike i muzičari iz Novog Bečeja, Bačkog Petrovog Sela i Bečeja, predstavili publici,u kojoj je bio manji broj ljudi nego inače. David Kadaš na pozornicu je izašao sa pevačkom grupom "Pendelj".

"Na ovim susretima mi ​​se sviđa što se ne takmičimo, već se zabavljamo i pravimo rukotvorine." rekao je David Kadaš, član Mađarskog kulturnog društva "Petefi Šandor" u Bečeju

Ove godine je po 17. put u Bečeju organizovan "Ričaj" koji pre svega deci koja se bave folklorom, pevačima i muzičarima daje priliku da nastupaju i međusobno se upoznaju.

"Sada im je prilika da se druže, da se bave rukotvorinama, igraju, plešu, slušaju bajku, a zatim zajedno nastupaju bez brige oko toga kakvo je mišljenje žirija", rekla je Aniko Česak Korčik, saradnik Mađarskog kulturnog društva "Petefi Šandor" u Bečeju.

Pannon RTV/Rácz László

Na kraju programa, muški hor "Botra" iz Bečeja predao je putujuću štafetu Saveza mađarskih horova, orkestara i ansambala narodne muzike ženskom horu "Čaloganj" iz Čoke. Oba ansambla su nastupila sa spletom pesama. Na tom je događaju čak je i jedan od predsednika Saveza, Jožef Birinji, zabavio publiku koja je zapevala uz zvuke citre.

"Bilo je fantastično videti ovde na 17. festivalu narodne muzike "Ričaj" mnoštvo talentovane dece koja sviraju od malih nogu, jedan dečak je bez problema pridržavao i svirao kontrabas, iako je instrument veći od njega i davao je podršku muzici... ali to smo mogli videti i kod ostalih, pa se ne moramo bojati da neće biti naslednika." rekao je Jožef Birinji, jedan od predsednika Saveza mađarskih horova, orkestara i ansambala narodne muzike

Pannon RTV/Rácz László

U subotu u 19 časova na pozornici u Bečeju nastupiće folklorna grupe ali ovaj put bez publike. Snimak manifestacije zainteresovani mogu da pogledaju na internetu.

Bečej
narodna umetnost
narodna muzika

Najnovije

Najčitanije

U Sentešu predstavljen prvi tramvaj-voz

Očekuje se da od jeseni prevozi putnike između Segedina i Hodmezovašarhelja. Na ovoj relaciji dnevno putuje gotovo 10 hiljada zaposlenih. Ukoliko se ostvare planovi, tram-train stići će i do Subotice.

Pala otkupna cena svinja

U decembru su u Srbiju uvoženi tovljenici i prasići iz nekoliko zemalja, prisiljavajući tako lokalne proizvođače da prodaju svoju stoku ispod cene. Očekuje i rast cene hrane za životinje. Uz to, kasne i državne subvencije.