Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Sutra je Badnji dan po julijanskom kalendaru

2018-01-05
20:57
2018-01-06
15:32
Forrás
Pannon RTV
U 17 sati paljenje badnjaka na glavnom gradskom trgu, a u ponoć Božićna liturgija u hramu Sv. Vaznesenja Gospodnjeg u Subotici

Sutra, 6. januara, na Badnji dan po Julijanskom kalendaru, povodom dočeka pravoslavnog Božića na Trgu slobode biće organizovano tradicionalno paljenje badnjaka uz prigodan program i narodno veselje.

Litija će krenuti iz hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg  u 17 sati i kretaće se uobičajenom trasom: Zmaj Jovinom, zatim ulicom Đure Đakovića  da bi ušla na Korzo do Trga slobode. Prethodno, oko 8 sati, vernici će organizovano krenuti iz porte crkve Sv. Vaznesenja u centru grada prema šumi na Makovoj sedmici radi ritualnog sečenja badnjaka, a povratak je planiran oko 9:30.

Organizatori manifestacije koja obuhvata i guslarsko veče u SKC-u od 21 sat su Srpski kulturni centar „Sveti Sava" i Srpska pravoslavna crkvena opština.

Povodom rođenja Isusa Hrista, najradosnijeg praznika u hrišćanskom svetu u ponoć će početi prva  Božićna liturgija.

Božić se slavi i obeležava nizom  tradicionalnih rituala, a jedan od najlepših običaja je dolazak prvog gosta—položajnika  koji u kuću  koja slavi praznik donosi najlepše želje za napredak, slogu i porodično blagostanje. Završni čin obeležavanja Božića je iznošenje slame iz kuće koja se unosi na Badnje veče sa badnjakom kao jedan od simbola  rađanja Isusa Hrista koji je prema biblijskom predanju rođen u slami u jaslama.

božić

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije