Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Sutra je praznik Duhova

2021.05.22
13:42
2021.05.22
16:31
Forrás
Pannon RTV
Sutra će biti nedelja Duhova. Tada, pedeset dana nakon Uskrsa, hrišćani slave silazak Duha Svetoga.

Duhovi su treći najveći verski praznik nakon Uskrsa i Božića. Na ovaj praznik su se dogodila tri važna događaja: silazak Duha Svetoga, kao simbol ispunjenja Hristove žrtve iskupljenja, osnivanje Crkve i početak misionarskog rada u celom svetu. Uoči Duhova, vernici širom sveta traže silazak Duha Svetoga, održavaju se bdenja i molitve. Prema crkvenoj tradiciji, za ovaj praznik se održavaju povorke, pa je tako i u Vojvodini.

„Duhovi ili pedesetica vuku poreklo od reči "pentecoste", što znači pedeseti dan od Uskrsa. Četrdeseti dan slavimo Isusov odlazak u Raj, dok duhovi obeležavaju pedeseti dan od Vaskrsnuća. Zato vernici praznik Duhova obeležavaju tokom svih devet dana od Vaskrsenja, slave devetine, čekajući praznik Duhova. To ima svoj oblik, posebno u molitvama za Duha Svetoga. Praznik Duhova u osnovi je veliki crkveni praznik, treći najveći praznik u nizu crkvenih praznika. Naravno, sama crkvena tradicija takođe uključuje povorku za ovaj praznik, koje se i danas održavaju u mnogim mestima, i naravno narodne običaje i tradicije, poput najznačajnijeg običaja „Kraljice", koje se možda čak i održava u pojedinim mestima." - rekao je Arpad Verebelji, sveštenik iz Doroslova.

Duhovi
praznik
Uskrs

Najnovije

14:55, Frissítve: 16:22

Završeni susreti amaterskih pozorišta

U Sajanu su završeni 25. susreti amaterskih pozorišta Mađara u Vojvodini. Tokom sedmice predstavilo se 10 amaterskih družina, a žiri podelio nagrade. Susrete je MNS proglasio od nacionalnog značaja.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.