Ugrás a tartalomra
Pixabay/Alexas_Fotos

Svaki oblik nasilja mora biti prijavljen, jedino se tako možemo boriti protiv njega

2022.11.30
15:20
2022.11.30
19:04
Forrás
Pannon RTV
Prevencija i suzbijanje nasilja nad ženama bila je centralna tema konferencije održane u Novom Sadu, u Skupštini AP Vojvodine.

Na događaju koji je organizovan kao rezultat saradnje nadležnog Pokrajinskog sekretarijata i Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu, istaknut je značaj saradnje policije, sudova i centara za socijalni rad.

Od 2017. godine vodi se pokrajinski registar slučajeva nasilja nad ženama, koje prijavljuju lokalni centri za socijalni rad. Više od 8500 takvih slučajeva je prijavljeno u 2021. godini, što predstavlja povećanje od 21 odsto u odnosu na podatke iz 2017. godine.

Olivera Pejak Prokeš, sudija, Apelacioni sud, Novi Sad: „Mi smo svi ovde u sistemu tu, da damo adekvatnu zaštitu i podršku žrtvama. Mislim da smo na dobrom putu, ali da ima još mnogo, mnogo da se radi.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Da bi se sprečilo nasilje nad ženama i stvorilo bezbedno okruženje za žrtve, neophodna je međusektorska saradnja. U tome, između ostalog, mora da učestvuje policija, centri za socijalni rad, odnosno sudovi. Najvažnije je da se ojača međusektorska komunikacija, ali nesmetani rad otežavaju i nedostatak kvalifikovane radne snage i preopterećenost.

Maja Miljković, direktorka Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu: „Zaista mislim da smo danas osnažili našu ženu, da u situaciji nasilja to nasilje i prijavi, i mislim da je država otvorila vrata, pružila ruku da se žena oseti bezbednom.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Bez obzira na vrstu nasilja koju doživimo, ili ako bilo ko iz našeg okruženja bude zlostavljan u svojoj porodici, možemo to anonimno prijaviti na broj telefona 192. U Srbiji radi ukupno 11 sigurnih kuća, od kojih je 5 na teritoriji Vojvodine. Ove ustanove pružaju zaštitu zlostavljanim licima.

nasilje u porodici
Novi Sad

Slične vesti

Najnovije

11:47, Frissítve: 12:14

Predstavljanje maski mohačkih bušara u VM4K

Svi oni koji su u četvrtak uveče posetili klupske prostorije Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, kulturnog i istraživačkog centra (VM4K) u Subotici su mogli da saznaju više o trikovima rezbarenja maski bušara i njihovoj istorijskoj povorci.
16:01, Frissítve: 17:03

Uspešnih preduzetnika ima i u malim naseljima

Investicija u firmi „MetalCorp“ u Staroj Moravici, realizovana u okviru podrške Fondacije Prosperitati za srednja i velika preduzeća od izuzetnog značaja, predata je na upotrebu. Preduzeće je 2017. i 2019. godine uspešno konkurisalo kod Fondacije.

Najčitanije