Ugrás a tartalomra
tüzifa

Sve spremno za početak grejne sezone

2019-10-05
18:28
2019-10-05
18:36
Forrás
Pannon RTV
Sada samo od vremena zavisi, kada ćemo zaista i početi sa grejanjem.

Neki su proteklih dana već počeli da  greju, iako naredne sedmice jesenje mantile možemo da vratimo u ormane. U narednom periodu zadržaće se promenljivo vreme, tako da je još neizvesno da li će daljinsko grejanje otpočeti 15. oktobra, kada zvanično počinje grejna sezona.

Tokom naredne nedelje vreme će biti promenljivo. Temperature će biti ispod višegodišnjeg proseka. Sredinom sedmice, ipak će se poboljšati vreme, dok će u četvrtak ponovo naići hladni front koji će doneti prolazno zahlađenje – objašnjava Geza Kovač, istraživač klime. „Početkom nedelje ujutru možemo očekivati temperaturu od 2 ili 3 stepena celzijusa, jer smo pod delovanjem anticiklona, sa prostora jugositoka dolazi prvo hladan, a kasnije i nešto topliji vazduh. U sredu ima izgleda za prijatnije, sunčano vreme, a temperatura će se kretati od 20 do 21 stepen."

Grejna sezona uskoro bi trebala da počne iako se narednih dana ne očekuju duži periodi hladnog vremena. Zaposleni u toplani najavili su da ipak grejna sezona može da počne i pre zvaničnog početka rada 15. oktobra, ukoliko vremenske prilike to budu uslovile. Ukoliko nakon 1. oktobra tri uzastopne večeri u 21 čas spoljna temperatura bude 12 stepeni, ili ispod toga, četvrtog dana će pokrenuti sistem. „S obzirom da će od narednog petka temperatura da raste, daljinsko grejanje po svemu sudeći neće biti pokrenuto, jer će se tokom nekoliko dana temperatura kretati i iznad 20 stepeni, i može da dostigne i 23 ili 24 stepena Celzijusa."

Sistemi daljinskog grejanja u mnogim naseljima u Srbiji spremni su za grejnu sezonu. Nadležni kažu da neće biti problema sa snabdevanjem gasom. Oni koji koriste ogrev, već mogu da nabave ogrevno drvo ili ugalj, ali je moguće da će na isporuku morati da čekaju. U Subotici cene ogreva su svugde gotovo iste, i nisu više nego prošle godine. Tona lignita košta 8.200 dinara, kolubarski sušeni ugalj košta 13.500 dinara, mrki ugalj iz Banovića košta 14.500 dinara. Ipak, u zavisnosti od trgovine, moguće se i veće razlike u ceni uglja i ogrevnog drveta.

vremenska prognoza
vreme
grejanje
Geza Kovač

Slične vesti

Najnovije

21:17, Frissítve: 17:27

Turizam u Kanjiži oživljava

Turizam u Kanjiži, malo sporije ali ipak se ponovo pokreće. Festivali i veće manifestacije još nisu dozvoljeni ali i ovako postoji veliki broj turističkih ponuda.

Najčitanije