Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Sve više uzgajivača smanjuje broj životinja u gazdinstvu

2022.08.04
18:12
2022.08.04
18:36
Forrás
Pannon RTV
Razlog tome nije samo niska otkupna cena, već i ovogodišnja suša. Stočne hrane je malo, a i to malo je skupo.

Poljoprivrednici u Adorjanu prave silažu od kukuruza, jer na većini parcela nema klasova na biljci, pa neće imati šta da se bere na jesen. Ove godine će i kod Šandora Ferenca biti lošiji sastav hrane, sva žitarica je slabo rodila. Zbog gubitaka useva, gazdinstva moraju da kupuju stočnu hranu ili da smanjuju broj domaćih životinja.

Šandor Ferenc iz Adorjana kaže: „Moguće je da će mnogo stoke zbog toga ispaštati i završiti u klanici, ali mi ćemo se truditi da to izbegnemo dokle god možemo, ali će najverovatnije mnogo stoke završiti u klanica. Strašne su cene, jednostavno je teško kupiti sirovine, skupe su, mleko i meso možemo da prodamo bukvalno ispod cene."

Suša je nanela velike štete, farme i mala gazdinstva su uništena. Smanjenje stočnog fonda primetno je već i u protekloj godini, a prema proceni stručnjaka, to će se pogoršati u narednim mesecima.

Eržebet Bata, predsednica Udruženja poljoprivrednika „Gazdaker" iz Kanjiže: „Može da se vidi na osnovu podnetih prijava državi, jer se konkurs završava krajem jula, na osnovu kojeg su mogli da se podnesu prijave za potrebe gazdinstva za državnu podršku, nakon sumiranja rezultata, fond svinja smanjiće se za približno 50-60 odsto u odnosu na prošlu godinu, mislim ovde na količinu isporučenog tova, bikova je mnogo manje nego prošle godine, ali sada broj stagnira, ali i broj krava drastično opada."

Uzgajivačima je sve teže, kvalitet hrane je sve niži, zbog suše je slaba potražnja, pa je teško planirati – dodala je predsednica „Gazdaker".

„Bukvalno vidim skoro 70-80 odsto eliminacije stočnog fonda, iako nažalost, znamo da postoji globalna nestašica hrane, a znamo i da su ove vojvođanske zemlje veoma plodne, čim vremenske prilike dozvole, ovde treba u svakom pogledu poboljšati uslove navodnjavanja i izabrati hibride koji su možda otporniji na sušu".

Stručno lice je naglasio da je poljoprivrednicima veoma teško da se prilagode, budući da je reč o drastičnim klimatskim promenama. Ozbiljne kiše i dalje se ne naziru, pa bi moglo biti ozbiljnih problema sa predstojećom jesenjom setvom.

životinje
gazdinstvo
stoka
Adorjan
cena

Najnovije

15:27, Frissítve: 17:13

Svetski dan bez duvana

Dnevno od raka pluća u Srbiji umire 13 ljudi, a 90 odsto njih su pušači. Danas se obeležava Svetski dan bez duvana. Srbija se po broju pušača nalazi na petom mestu u Evropi.

Najčitanije

Turistički letovi balonima

Projekat Srpska Kapadokija ima izuzetan turistički značaj ne samo za lokalnu samoupravu Inđije već i za Srbiju i ceo region, kažu nadležni.

10. Kanjiški dani vina

Kanjiški dani vina obeležavaju ove godine značajan jubilej. Manifestacija se ovog vikenda po deseti put organizuje u Kanjiži, koju je već u petak uveče posetilo više stotina ljudi.