Ugrás a tartalomra
MTI/Koszticsák Szilárd

Svečana ceremonija inauguracije Katalin Novak predsednice Mađarske

2022.05.14
20:24
Forrás
Pannon RTV
Danas je održana svečana ceremonija inauguracije Katalin Novak, prve žene izabrane na mesto predsednika Republike Mađarske, koja je stupila na dužnost 10. maja.

Ceremonija inauguracije Katalin Novak je započela u pola devet ujutro u Reformatskoj crkvi na Trgu Kalvin u Budimpešti ekumenskim bogosluženjem, nakon čega je usledila vojna počast na Košutovom trgu, te koncert pijanista Janoša Balaža i Viktorije Kadar te pevačice Magde Ruže. Katalin Novak, predsednica Republike Mađarske, je pozdravila "sve Mađare na svetu" na svečanoj ceremoniji inauguracije. "Moja kvalifikovana odgovornost je da, kao predsednica, pokažem šta mi znači moja domovina Mađarska. Šta misle moji sunarodnici, Mađari? Šta misle o našem zajedničkom životu i našem mestu u svetu. Moji postupci će poticati iz ovog ličnog mađarskog gledišta."

Katalin Novak je na svečanoj inauguraciji u Budimpešti, ispred Parlamenta, na Trgu Lajoša Košuta, naglasila da će njeno delovanje kao predsednice Republike proizaći iz tog ličnog mađarskog gledišta na svet.

Predsednica republike je formulisala na način da smo mi zajedno, ovde u srcu Evrope, u glavnom gradu zemlje, usred Karpatskog basena, na glavnom Trgu Nacije, ali zajedno smo u volji i nameri da stavimo tačku na višedecenijska moralna previranja Mađara tokom 20. veka, i da u 21. veku stvorimo bolji, lepši, mirniji, bogatiji i sigurniji život.

MTI/Koszticsák Szilárd

Katalin Novak je rekla, da kao predsednica Republike, želi da jača Mađare u vrednostima utemeljenim na hrišćanstvu, da podstiče da se te vrednosti prenose na pokoljenja, da ohrabri odgajanje dece u ljubavi, da osigura zaštitu ljudskog života i porodice, međusobno poštovanje i staranje o socijalno ugroženima. "Moja predanost svojoj naciji i zemlji neće se promeniti. I, naravno, odgovorna sam i za one Mađare čiji se sistem vrednosti razlikuju od mog. Moj zadatak je da pronađem dubinu i visinu gde se samo po sebi podrazumeva sloga Mađara. Tražiću i pokazivati ​​stvari u našim životima koje nadilaze prirodno suprotstavljanje stranačke politike."

Kao predsednica Republike, u sledećih pet godina, radiće na tome da u Mađarskoj ljudi žive bolje i lepše, rekla je Katalin Novak.

Istakla je, da će kao predsednica Republike, jačati Mađare u vrednostima utemeljenim na hrišćanstvu, da podstiče da se te vrednosti prenose na pokoljenja, da ohrabri odgajanje dece u ljubavi, da osigura zaštitu ljudskog života i porodice, međusobno poštovanje i staranje o socijalno ugroženima.

Dodala je da će podići glas kako bi pomogla mladima da zasnuju porodicu, da obavljaju poslove koji proizlaze iz profesije i da imaju decu, te da se zajedno brinu o starijima.

"Štitimo poredak stvaranja i stvoreni svet", rekla je, skrećući pažnju na važnost podrške mnogočlanim porodicama, roditeljima s punim radnim vremenom, usvojiteljima i samohranim roditeljima.

MTI/Koszticsák Szilárd

Poradimo na tome da nema finansijskih prepreka za odgovorno stvaranje porodice, zamolila je predsednica Republike.

Katalin Novak je takođe u deset tačaka iznela svoja razmišljanja o ratu u Ukrajini. Osudila je Putinovu agresiju i poručila da će Mađarska zauvek reći ne svakom pokušaju obnove Sovjetskog Saveza. Mađari žele mir, rekla je, zahtevajući da se ratni zločini istraže i kazne.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Katalin Novak je rekla da je napad na Ukrajinu zahtevao hitne i promišljene, dugoročne odgovore. Do sada je u Mađarsku stiglo više od 700.000 izbeglica, a Mađari su prikupili stotine miliona forinti da im pomognu, naglasila je. "Pružamo brigu za ranjenike, šaljemo hranu onima koji ostaju kod kuće, a deci koja nam dolaze nudimo mogućnost učenja. Krov nad glavom, hranu i posao za porodice. Dobru reč i duhovnu podršku za napaćene. Mađarska je položila ispite iz humanosti."

Dodala je da će kao, predsednica Republike, kako u domovini tako i u svetu podići svoj glas kako bi pomogla mladima da osnuju porodicu, da pomogne mnogočlanim porodicama, usvojiteljima i samohranim roditeljima. Događaju su, između ostalih, prisustvovali premijer Mađarske Viktor Orban, Laslo Kever, predsednik Narodne skupštine, Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta.

Katalin Novak
predsednica Mađarske

Najnovije

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Lepe frizure za humani cilj

U Senti je organizovano humanitarno šišanje. Organizatori su prikupljali pomoć za „Beba-mama" klub u Senti koji u naselju obavlja humanitarne aktivnosti.