Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Svečana misa na Kelebiji

2019-10-20
20:17
Forrás
Pannon RTV
U župnoj crkvi Svetog Razlaza Apostola osveštan vitraž posvećen Krištofu Kovaču, ubijenom novosadskom svešteniku, a misu vodio monsinjor Jožef Mioč.

Na svečanoj ceremoniji monsinjor Jožef Mioč osveštao je prozor posvećen Krištofu Kovaču, ubijenom novosadskom svešteniku. Vitraž je crkvi poklonila Fondacija „Keškenjuton" (Uskim putem)  i porodica Magdolne Čerešnješ Kiš

„Dolazim svake nedelje, bila sam i sinoć jer volim da dolazim u crkvu. Nekada sam pevala u horu, ovde sam odrasla u crkvenom dvorištu. Tetka i teča su bili zvonari, nekada još 1938. godine. Ovamo me vuče srce, jer iako smo otišli, koreni nas ovamo vuku" kaže Eržebet Keresteš.

Tokom mise hor „Pro Musica" i prošireni sastav Garden Quarteta izveo je misu Conrad Paula Vušinga, koji je bio vojvođanski, banatski Švaba, a svirano je i delo „Ave verum" čuvenog subotičkog kompozitora Ferenca Gala.

„Otac Paško me je pozvao i pitao da li ću prihvatiti bariton solo. Prihvatio sam i jako sam se radovao što mogu tu da budem, jer smatram da je važno da se prisećamo i ne zaboravimo događaje iz prošlosti"  kaže Jacint Borbelj, solista.

Jubilarno obeležavanje 75 godina od nevinih žrtava je znak istinske vojvođanske sloge, koju unosimo u život zajednice na Kelebiji, rekao je mesni župnik. Čaba Paško je istakao: „Današnji dan je višestruko značajan, za pastvu, za evangelizaciju, za istorijsko podsećanje, za učenje, za izgradnju zajednice. Verujem da su mladi, deca, odrasli sa Kelebije otišli kućama učvršćeni u našoj veri."

Nevine žrtve događaja 1944/45. godne u Vojvodini sve nas osnažuju u veri, hrišćanstvu i Mađarstvu – naglasio je Čaba Paško.

Osim toga, do 2. novembra može se pogledati izložba  u crkvi na Kelebiji.

Jožef Mioč
Čaba Paško
Kelebija

Slične vesti

Najnovije

13:12, Frissítve: 18:08

Jezik, društvo i um

Niz konferencija o jeziku koju je 1992. godine pokrenuo odsek za hungarologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu proširio se na čitav region Karpatskog basena.
21:14

Kako hraniti ptice u prirodi

Približavaju se zimski dani, i to je vreme kada je potrebno hraniti ptice. Nije svejedno šta se stavlja u hranilice, jer od neodgovarajuće dohrane možemo i da naštetimo pticama.

Najčitanije

Teška nesreća u Senti

Muškarac od 70 godina, poginuo je danas pre podne u Senti nakon što je pao sa električnog bicikla, piše list „Mađar so".

Frižider za 4 miliona?

Međunarodni sajam nameštaja u Beogradu, uz značajne popuste očekuje posetioce sve do nedelje. Pored robe iz serijske proizvodnje zainteresovani mogu da kupe i neke jedinstvene delove nameštaja.

Gužve na granicama

Oni koji u Mađarsku žele da uđu na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu treba da računaju na višesatno čekanje.

Heni Der uskoro u Temerinu

Od Čantavira do užurbanosti Budimpešte. Razgovor sa Heni Der, o njenim profesionalnim i privatnim životnim planovima, vodila je Gabriela Vadleve u Budimpešti.