Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ótos András

Svečano obeležena 174. godišnjica Majske skupštine

2022.05.17
12:34
2022.05.17
17:42
Forrás
Pannon RTV
U Novom Sadu sinoć je svečano obeležena 174. godišnjica formiranja srpskog nacionalnog kongresa poznatog pod imenom Majska skupština.

Igor Mirović, predsednik Vlade Vojvodine predao je nagrade „Milutin Milanković" i „Pavle Jovanović" laureatima dr Momiru Mikovnaku i glumici Gordani Đurđević Dimić.

Pannon RTV/Ótos András

Na Majskoj skupštini, tokom revolucije i borbe za slobodu 1848/49. godine  formirana je Srpska Vojvodina, na prostoru Vojvodine, kao autonomna teritorija u Habsburškoj monarhiji. Postojala je do 1849. godine kada je umesto nje zvanično formirano Vojvodstvo Srbija i  tamiški Banat.

Pannon RTV/Ótos András

„Svi smo mi u Vojvodini, kao uostalom i u celoj našoj zemlji, u našoj Srbiji, bez obzira na naciju, veru, ili bilo koje drugo obeležje, apsolutno ravnopravni. To je načelo koje nikada nećemo prestati najbrižnije i najpredanije da čuvamo. I svakom je pojedinačno i kolektivno, u punoj meri obezbeđeno pravo na samobitnost i na očuvanje, negovanje i razvijanje sopstvene posebnosti i sopstvenog identiteta, i u kulturi i obrazovanju na maternjem jeziku, na svim nivoima i u javnom informisanju i u svim drugim oblastima, koje tu posebnost i taj identitet čine. I svaki poseban identitet, bio on srpski, mađarski, slovački, rumunski, bunjevački, hrvatski, rusinski ili bilo koji drugi, našu pokrajinu, a time i celu našu Srbiju čini lepšom i bogatijom" rekao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Majska skupština
obeležavanje
Novi Sad

Najnovije

16:18, Frissítve: 20:20

FK Vinogradar iz Hajdukova slavi 75 godina

FK Vinogradar iz Hajdukova slavi 75. godišnjicu. Povodom ovog jubileja predat je na korišćenje novi teren sa veštačkom travom i sistem za navodnjavanje glavnog terena. Klub je za sve zainteresovane organizovao porodični dan i prijateljsku utakmicu.

Najčitanije

Tradicionalna trka magaraca u Svetićevu

U Svetićevu u opštini Bačka Topola je održana trka magaraca. Ovaj događaj je bio obogaćen s nekoliko propratnih programa, kulinarskim takmičenjima, takmičenju u obaranju ruku u ženskoj i muškoj kategoriji i takmičenju u ispijanju piva.