Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Svečano osvećenje novog hleba u Ostojićevu

2019-08-18
12:59
2019-08-18
20:26
Forrás
Pannon RTV
Banatsko selo Ostojićevo proslavilo je Dan Svetog Ištvana i praznik novog hleba. Pored svečanog bogosluženja, upriličen je i bogat kulturni program.

Program je započeo svečanim bogosluženjem i osvećenjem novog hleba. Obeležen je Dan Svetog Ištvana, kada se meštani sećaju prošlosti i svojih predaka.

“Sveti Ištvan je doneo prekretnicu, odbranio je naciju. Istorijski nemiri u to vreme mogli su izbrisati naš narod sa pozornice istorije. Sveti Ištvan je to sprečio tako što je svoj narod u Karpatskom basenu preobratio u hrišćanstvo“ kaže sveštenik Laslo Pete.

Nakon mise, upriličen je bogat kulturni program u Domu omladine. Pored domaćina, nastupali su i gosti izvođači iz rumunskog grada Deta.

“Pre šest godina smo počeli susrete Banat-Tamiški Banat, jer smo shvatili da mi u Tamiškom Banatu zapravo ne poznajemo vojvođanski Banat. Jedno od prvih naselja koje je odgovorilo na naš poziv, bilo je Ostojićevo” rekao je Zoltan Maroši predsednik Tamiškog okruga.

“Osamnaesti put organizujemo praznik osnivanja države, sa manjim ili većim intenzitetom. Poslednjih nekoliko godina negujemo vezu sa Mađarima koji žive u Karpatskom basenu, a tu mislim na Banat u Rumuniji i Banat u Mađarskoj, koji nam uvek dođu na  današnji dan u Ostojićevo” kaže Janoš Tortei predsednik mesnog odbora Ostojićevo.

Ostojićevo
novi hleb
osvećenje novog hleba
Sveti Ištvan

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Prelo – u Bajši oživeli stare običaje

U Bajši su prikazani običaji zimskih poseta. Manifestacija pod nazivom Prelo, održana je u ovom bačkom selu po petnaesti put. Prelo oživljava stare običaje u selu.

Nastavlja se prolećno vreme

Padavine se na našem prostoru očekuju tek u prvoj polovini sledeće nedelje, navodi se u prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.