Ugrás a tartalomra

Svečano otkriven kip Svetog Ištvana na Salašu Katai

2021.08.17
17:48
2021.08.17
17:57
Forrás
Pannon RTV
Kip je izrađen od bagremovine stare više od jednog veka, autor je drvodelja Rudolf Segi. U parku kipova na Salašu Katai u Malom Iđošu se nalaze i kipovi Ištvana Sečenjija, Nikole Tesle i Dositeja Obradovića, a sada se tu nalazi i kip Svetog Ištvana.

Poseban zahtev drvodelje je bio da bagremovo stablo, iz kojeg će se rezbariti skulptura, mora da bude najmanje sto godina staro. Najstarije bagremovo drvo vlasnika Geze Kataija ima samo trideset godina, pa je zatražio pomoć od jednog prijatelja.

"Peter Varga mi je napolju na salašu rekao da mu je još davno deda zasadio bagrem koji je star barem sto dvadeset godina i pitao me da li mi odgovara? Ponudio je, pa sam rado to prihvatio, mi smo ga doneli sa tog salaša, bilo je veoma tvrdo stablo, i veliki izazov za drvodelju Rudija Segija, koji nažalost sada nije mogao biti ovde, ali mislima je bio sa nama."

U Malom Iđošu do sada nije organizovana proslava Dana Svetog Ištvana. Prvi takav događaj bio je povezan sa otkrivanjem kipa.

Ana Seke, organizator, etnografkinja, Mali Iđoš: "Imam vrlo ozbiljnu ideju, vrlo ozbiljan plan, ako i ne napravimo ovako veliku manifestaciju kao što smo sada, ali takođe moramo osvestiti ljude, stanovnike Malog Iđoša, da smo imali i imamo kralja Svetog Ištvana, državotvorca, i mi ćemo to organizovati."

Kip kralja Svetog Ištvana su svečano otkrili Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, i Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta.

Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta: "Dobro je biti Mađar na ovom području, a zadovoljstvo je biti mlad ako možemo sačuvati vrednosti koje nam je ostavio Sveti Ištvan i možemo ih preneti s verom, nadom, poverenjem i posvećenošću."

Dug je put od ideje o skulpturi do njenog svečanog otkrivanja, pa je to redak i lep događaj. Skulptura je otelotvorenje ne samo jedne ličnosti, već ideala - rekao je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

"Važno je da je u javnom prostoru nastao još jedan kip Svetog Ištvana, jer ono što pripisujemo Svetom Ištvanu, na način na koji bi se danas mogla opisati njegova dostignuća, njegovo geslo kao državotvorca, i danas je relevantno. Pre hiljadu godina takođe je bio zadatak da se očuva mađarska nacija u njenom mađarskom identitetu, na svojoj zemlji, u svojoj domovini."

Nakon otkrivanja kipa, Ferenc Brašnjo, katolički sveštenik iz Malog Iđoša, je osveštao novi hleb, a Atila Oros, bački reformatski duhovnik, je blagoslovio prisutne.

kip
Sveti Ištvan
Salaš Katai
Savez vojvođanskih Mađara
Jene Hajnal
Mađarski Nacionalni Savet

Slične vesti

Najnovije

07:46

Uhapšen zbog droge i oružja

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici uhapsili su sedamnaestogodišnjeg Subotičanina zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga.
16:14, Frissítve: 16:56

Raznovrsna ponuda na pijaci u Adi

Lepo voće, sveže povrće i široka ponuda dočekala je kupce u subotu ujutru na pijaci u Adi. Zahvaljujući gotovo letnjem vremenu, već od ranih jutarnjih sati ljudi su se okupljali oko prodavaca.

Najčitanije

Novi život “Fidelinke”

Investicije u jednu od najpoznatijih fabrika mlinske industrije – između ostalog i sa ovom temom bavi se emisija “Javni poslovi”.

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

Da li će se ove godine saditi više soje?

Poljoprivrednici se žale na sušu, koja je vrlo neuobičajena za ovo doba godine. Prema vremenskim pokazateljima, u poređenju sa prosekom od poslednjih pedesetak godina, za trećinu manje padavina je bilo u mesecu februaru i martu.