Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Svečano otkriven kip Svetog Ištvana na Salašu Katai

2021.08.17
17:48
2021.08.17
17:57
Forrás
Pannon RTV
Kip je izrađen od bagremovine stare više od jednog veka, autor je drvodelja Rudolf Segi. U parku kipova na Salašu Katai u Malom Iđošu se nalaze i kipovi Ištvana Sečenjija, Nikole Tesle i Dositeja Obradovića, a sada se tu nalazi i kip Svetog Ištvana.

Poseban zahtev drvodelje je bio da bagremovo stablo, iz kojeg će se rezbariti skulptura, mora da bude najmanje sto godina staro. Najstarije bagremovo drvo vlasnika Geze Kataija ima samo trideset godina, pa je zatražio pomoć od jednog prijatelja.

"Peter Varga mi je napolju na salašu rekao da mu je još davno deda zasadio bagrem koji je star barem sto dvadeset godina i pitao me da li mi odgovara? Ponudio je, pa sam rado to prihvatio, mi smo ga doneli sa tog salaša, bilo je veoma tvrdo stablo, i veliki izazov za drvodelju Rudija Segija, koji nažalost sada nije mogao biti ovde, ali mislima je bio sa nama."

U Malom Iđošu do sada nije organizovana proslava Dana Svetog Ištvana. Prvi takav događaj bio je povezan sa otkrivanjem kipa.

Ana Seke, organizator, etnografkinja, Mali Iđoš: "Imam vrlo ozbiljnu ideju, vrlo ozbiljan plan, ako i ne napravimo ovako veliku manifestaciju kao što smo sada, ali takođe moramo osvestiti ljude, stanovnike Malog Iđoša, da smo imali i imamo kralja Svetog Ištvana, državotvorca, i mi ćemo to organizovati."

Kip kralja Svetog Ištvana su svečano otkrili Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, i Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta.

Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta: "Dobro je biti Mađar na ovom području, a zadovoljstvo je biti mlad ako možemo sačuvati vrednosti koje nam je ostavio Sveti Ištvan i možemo ih preneti s verom, nadom, poverenjem i posvećenošću."

Dug je put od ideje o skulpturi do njenog svečanog otkrivanja, pa je to redak i lep događaj. Skulptura je otelotvorenje ne samo jedne ličnosti, već ideala - rekao je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

"Važno je da je u javnom prostoru nastao još jedan kip Svetog Ištvana, jer ono što pripisujemo Svetom Ištvanu, na način na koji bi se danas mogla opisati njegova dostignuća, njegovo geslo kao državotvorca, i danas je relevantno. Pre hiljadu godina takođe je bio zadatak da se očuva mađarska nacija u njenom mađarskom identitetu, na svojoj zemlji, u svojoj domovini."

Nakon otkrivanja kipa, Ferenc Brašnjo, katolički sveštenik iz Malog Iđoša, je osveštao novi hleb, a Atila Oros, bački reformatski duhovnik, je blagoslovio prisutne.

kip
Sveti Ištvan
Salaš Katai
Savez vojvođanskih Mađara
Jene Hajnal
Mađarski Nacionalni Savet

Slične vesti

Najnovije

15:27, Frissítve: 16:04

Bazar zdravlja u Bezdanu

Ultrazvučni pregledi, kompletna krvna slika, pregledi dijabetičara, EKG pregledi – ove preglede su u Bezdanu obavili specijalisti Doma zdravlja „dr Đorđe Lazić“ u Somboru u sklopu novog programa.

Najčitanije

Kobasicijada u Belom Blatu

Uprkos vetrovitom i kišnom vremenu, više hiljada ljudi je posetilo Belo Blato povodom IX Kobasicijade u tom mestu.