Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Hoffmann Artúr

Svečano otvorena obnovljena velika sala Novosadskog pozorišta

2019.10.30
21:01
Forrás
Pannon RTV
Novosadsko pozorište je bilo i ostalo mađarsko pozorište, ali je takođe otvoreno za stvaraoce i publiku svih naroda - rekao je u utorak direktor te ustanove Valentin Vencel.

U zgradi pozorišta su ove godine u toku velika renoviranja. Kompletna obnova velike dvorane pozorišta je završena nedavno. Sinoć je svečano otvorena i predata na upotrebu.

Obnova velike sale Novosadskog pozorišta počela je u junu. Oprema je u potpunosti zamenjena, balkon je srušen, zamenjen je tehničkim mostom, a i gledalište je prepravljeno. Na svečanom otvaranju velike sale, direktor Valentin Vencel se zahvalio donatorima Novosadskog pozorišta: „Mađarska kulturna autonomija u gradu Novom Sadu, i ako su već kritike legitimne, legitimna je i pohvala: bez saradnje Saveza vojvođanskih Mađara i Srpske napredne stranke, i rezultat njihove saradnje, ni ovo pozorište, ali ni mnoge druge stvari ne bi bile urađene. "

Grad Novi Sad podržao je obnovu velike sale pozorišta sa oko 5 miliona dinara. Grad je prošle godine sa ukupno šest miliona dinara pomogao obnovu fasade pozorišta i druge infrastrukturne radove, dok je ove godine planirao dodatnih 11 miliona dinara za obnovu krova zgrade i izgradnju galerije u skladištu ove kulturne ustanove.

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada: „Ponosni smo na činjenicu da sa ovim investicijama možemo predstaviti jedan, u različitostima i šarenilu bogat Novi Sad. Živimo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih. Možda ne govorimo isti jezik, ali se veoma dobro razumemo. Ne pomažemo samo ovom pozorištu. S nama je i direktorica Mađarskog kulturnog centra Petefi Šandor Petofi iz naselja Telep. Sledeći put ćemo tamo investirati. "

Novosadsko pozorište osnovano je 1974. godine, a u sadašnji dom se preselilo 1985. godine. Od tada je u nekoliko navrata dobilo donacije i kojih je umetnicima obezbedilo savremene uslove za rad - rekla je na svečansti Melinda Ladišić. Potpredsednica novosadske organizacije SVM-a je  naglasila: „Modernizacija zgrade pozorišta je posebno važna sada, kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture. Ovo je važna poruka gradskog rukovodstva, da je na signal čelnih ljudi SVM-a, prepoznala i podržala potrebe pozorišta. Zahvaljujući toj saradnji, grad ne samo da iz godine u godinu obezbeđuje finansijsku podršku za rad, oko 100 miliona dinara, nego po potrebi pokriva i zamenu krova i druge radove na održavanju. "

Posle otvaranja obnovljene velike sale, publika Novosadskog pozorišta imala je priliku da pogleda najnoviju predstavu pozorišta – Anu Karenjinu.

Novosadsko pozorište
Valentin Vencel
Miloš Vučević

Najnovije

10:11

Poskupljuje putarina

Vlade Srbije donela je na sednici odlluku o poskupljenju putarina za 14 odsto, odnosno 8 odsto za one koji koriste u uređaj za elektronsku naplatu putarine ENP.
16:24, Frissítve: 16:37

U Horgošu manje migranata

U severnobačkom okrugu se redovno sprovode akcije prikupljanja migranata u pograničnom području ali se oni konstantno vraćaju. Izbegavaju centar naselja, preko dana se slabo kreću, jer je počeo ramazan, tridesetodnevni muslimanski post.
15:57, Frissítve: 16:24

Na Paliću održana akcija sadnje drveća

Park prirode na Paliću je obogaćen sa oko 300 sadnica. Zbog visokog vodostaja neke vrste su počele da trule, što je smanjilo raznolikost vrsta drveća u parku. Javno preduzeće „Palić-Ludaš“ želi to da poboljša sadnjom.

Najčitanije

Mladić i devojka poginuli na Kopaoniku

Dvoje mladih smrtno je stradalo tokom noći na Kopaoniku vozeći motorne sanke, a dva člana Gorske službe spasavanja su ih zatekla na licu mesta, bez znakova života.

Preko pet granica

Mladi iz Ade, Subotice i Gunaroša predstavljaće Vojvodinu u finalu takmičenja Karpatskog basena u kvizu „Preko pet granica“. Nadmetanje je juče održano u Senti.