Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Svinjokolj je retko vreme izobilja – tradicionalni svinjokolj u Ostojićevu

2022.11.20
13:11
2022.11.20
17:06
Forrás
Pannon RTV
Tradicionalni svinjokolj koji je održan na današnji dan, je u opštini Čoka dugogodišnja tradicija. U duhu ujedinjenja zajednice, ali i u cilju negovanja tradicije nasleđenih od predaka, okupili su se i mladi i stari iz sela.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Pravi, originalan seoski svinjokolj počeo je dobrom rakijom, a zatim prženjem svinje slamom. Iako u različitim procesima, ali su i muškarci i žene u istoj meri radili.

Andraš Varga, mesar, Ostojićevo: „Obično je trajalo dva dana, nije bilo žurbe. Svi su imali vremena, paprikas smo razneli komšijama i tako je sve prošlo. Jedva smo čekali da imamo svinjokolj."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Svake godine, lokalna poljska zajednica aktivno učestvuje u oživljavanju jednog od najpopularnijih događaja nekadašnjih seljačkih domaćinstava.

Geza Poljak, član informativnog odbora Nacionalnog saveta Poljske nacionalne manjine: „Kada mađarski kulturni krug, udruženje organizuje neke događaje u Piroš tulipanu u Ostojićevu, oni nas pozivaju i mi im odajemo počast svojim dolaskom. Na isti način, kada organizujemo događaj, mi ih pozovemo i oni nam na isti način vrate poziv.“

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Udruženje za očuvanje mađarske tradicije i životne sredine „Piroš tulipan” u Ostojićevu organizovalo je po sedmi put tradicionalni svinjokolj, čiji je cilj predstavljanje pravog seoskog klanja i prerade svinja, kao i oživljavanje i popularizacija lokalnih običaja.

Janoš Tortei, potpredsednik, Udruženje za očuvanje mađarske tradicije i životne sredine „Piroš tulipan”, Ostojićevo: „Mi smo kući od prošle godine, od prošle godine organizujemo ovde, pre toga u parohiji. Ovo je tradicija koju porodice kod kuće više ne rade, već vode svinje u mesare da je zakolju. Mi u udruženju smo imali osećaj da ovaj običaj treba da se zadrži.“

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Iako se svinjokolj u životu većine porodica danas odvija u modernijim okvirima, narodne tradicije poput svinjskih gozbi su i dalje veoma popularne u našim krajevima.

Robert Otot, zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu: „Nastojaćemo da sledeće godine, 2023. godine, ove događaje podignemo na još viši nivo, jer znamo koliko je važno da male zajednice održe događaj ovog tipa, tradicionalni svinjokolj i druge manifestacije.“

Povodom situacije u stočarstvu, zamenik sekretara je dodao da je sektor od strateškog značaja i na nivou Srbije, pa će se ubuduće predvidljivo povećavati pozivi na konkurse na republičkom i pokrajinskom nivou.

svinjokolj
Ostojićevo
Janoš Tortei

Slične vesti

Najnovije

11:47, Frissítve: 15:50

Predstavljanje maski mohačkih bušara u VM4K

Svi oni koji su u četvrtak uveče posetili klupske prostorije Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, kulturnog i istraživačkog centra (VM4K) u Subotici su mogli da saznaju više o trikovima rezbarenja maski bušara i njihovoj istorijskoj povorci.

Najčitanije