Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Svinjokolj na salašu u Mužlji

2021.02.27
16:05
Forrás
Pannon RTV
Na salašu Zoltana Budaija, u ataru Mužlje, danas je u krugu prijatelja održan tradicionalni svinjokolj, čija je „žrtva" bila svinja od oko 300 kilograma.

U ovo vreme u Banatu obično se održavanje tradicionalnih svinjokolja nizalo jedno za drugim, ali ove godine većina njih je izostala zbog epidemije.

Pannon RTV/Lukács Attila

Na svinjokolju na salašu Zoltana Budaija, svinjče je na tradicionalni način oprljeno slamom i očetkano čutkama. Svinja, mešavina rasa „landrace" i „durok" otrhanjena je na livadi oko salaša, i zahvaljujući tome na njoj gotovo da i nije bilo slanine.

„Šunka joj je  oko 27-28 kilograma. Slanine nema ni tri centimetra. Čisto mesto. Veoma lepa životinja" kaže Zoltan Budai, poljoprivrednik iz Mužlje.

Pannon RTV/Lukács Attila

U Banatu je sve manje tradicionalnih svinjokolja. Ukoliko se neko i odluči da pravi svinjokolj, unajmljuje mesara i želeo bi da svoj posao obavi što brže.

„Nemamo mnogo vremena za ovako nešto. Upravo ovo bi trebalo da bude ono što izdržava porodicu, na čemu ona opstaje, ali posledica dinamičnog života je da nemamo vremena za druženje. Nekada je to bio povod da se svi okupe, gotovo trideset članova porodice, i onda ovo počinje u zoru i završava se kasno noću" objašnjava Ferenc Levai iz Mužlje.

Pannon RTV/Lukács Attila

Ipak, jedna grupa meštana Mužlje nastoji da  tradiciju svinjokolja očuva i prenese dalje.

„Dok me zdravlje služi, radićemo. Želim da bude po tradiciji. Ovde smo mi kuvari koji čuvaju tradiciju i sa kojima obično idemo na takmičenja. Žao mi je što zbog virusa korone nisam mogao da pozovem ostale kolege, kako bi nas bilo što više. Ali nadam se da će dogodine, ako dočekamo, biti više nas" kaže Zoltan Budai, poljoprivrednik iz Mužlje.

Pannon RTV/Lukács Attila

Društveni život potpomagao je i paprikaš koji se kuva na svinjokolju i od kojeg je uvek bilo i za komšije. Kasnije, kada je u komšiluku bio svinjokolj, uzvraćena je čast.

„Nekada smo dinstali luk u masti, onda bi dodali meso, i sve ostale delove koji idu. Trebalo je malo promešati, jer kao što sam rekao, na nekom parčetu mesa ima kože, i ukoliko to zagori onda nije dobro" priča Jožef Greguš iz Mužlje.

Nestanku običaja svinjokolja doprinosi i to što se u banatskim selima sve manje tove prasići.

svinjokolj
Mužlja
tradicija

Najnovije

17:35, Frissítve: 17:48

Dani lavande u Subotici

Održavaju se Dani lavande u poslovnom centru Železničkog naselja u Subotici koji imaju humanitarni karakter. Posetioci mogu da kupe i sadnice lavande, sečeno cveće, vodu i ulje lavande, kao i druge rukotvorine.
16:09, Frissítve: 16:14

Izložba umetničkih fotografija u Bečeju

U Galeriji "Krug" u Gradskom pozorištu u Bečeju je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Dijalog". Na izložbi zainteresovani mogu da pogledaju fotografije Olivije Erdelji iz Bačkih Vinograda i Lasla Justina iz Bečeja.
19:25

Učinimo sve da epidemija ne ojača ponovo!

Epidemiološka situacija u Srbiji se pogoršava - u poslednje dve nedelje raste broj novozaraženih i broj pacijenata koji se nalaze na bolničkom lečenju, stoji u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.