Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Svinjokoljska zabava u Kulturno-umetničkom društvu u Pančevu

2020-02-16
19:54
Forrás
Pannon RTV
U Mađarskom kulturno-umetničkom društvu " Petefi Šandor" u Pančevu, održana je svinjokoljska zabava. Pripreme su trajale nekoliko dana. Ove godine su program obogatili i gosti iz inostranstva.

U obnovljenom prostoru Mađarskog kulturno-umetničkog društva " Petefi Šandor"u Pančevu, tradicionalnoj svinjokoljskoj zabavi je predhodila priprema od nekoliko dana. Kuvari volonteri su satima pripremali ukusnu večeru za goste. Jožef Dečov: „Dolazim zato što volim "Petefi Šandor", volim prijatelje, volim ljude i zato i dolazim. U hrani postoji ljubav. Sve je tu. Napravili smo to sa mojim kolegom Belom, tako da su to napravila dva majstora."

Ovogodišnja manifestacija se razlikovala od prethodnih po tome što su na nju došli i gosti iz inostranstva. Erne Varga: „Pozvali smo goste iz dve zemlje, dakle došli su iz Mađarske, iz Bonjhada, iz Sekelj saveza. Isto tako su došli i gosti iz Rumunije iz mesta Sikuleni (mađ.Madefalva), i to predsednik i zamenik predsednika opštine, tako da smo vrlo zadovoljni što su došli gosti sa prostora gde su naši koreni, odakle potičemo."

Sekelji iz Bukovine su se sa zadovoljstvom odazvali pozivu jer smatraju da je veoma važno održavati kontakt sa Sekeljima koji žive preko granice. U svom programu oni su prikazali detalje iz svakodnevnog života svojih predaka, a koji su i danas aktuelni. Ibolja Fekete Šebešćen: "Obradili smo jednu narodnu priču Adama Šebešćena. Tu su učesnici iz našeg pevačkog kruga, ali smo uključili i njihove muževe, jer izvodimo scenu iz jedne kafane uklopljenu u jednu bajku i upotpunjenu sa narodnim pesmama."

Predsednik opštine Sikuleni, Jožef Čibi po prvi put je posetio Sekelje u podunavlju. "Odazvali smo se  pozivu koji je upućen u godini zajedništva, na događaju koji je započeo u Bonjhadu a završio u Sikuleniu, koji je organizovan povodom 256-e godišnjice masakra u tom mestu, i na kom je prisustvovala i delegacija iz Pančeva."

Mnogi gosti iz inostranstva su po prvi put posetili podunavlje, pa su tokom dana imali priliku da upoznaju grad Pančevo i njegovu okolinu.

svinjokolja
Pančevo

Slične vesti

Najnovije

20:45

I dalje pada vrednost forinte

Valuta Mađarske nikada nikada nije bila ovako slaba u odnosu na evro na kursnim listama. Jutros je jedan evro vredeo 361,7 forinti, a u 11 časova je valuta dodatno oslabila na 365 forinti.

Najčitanije

Ovo su simptomi koronavirusa

Simptomi zaraze koronavirusom Covid-19 u početku podsećaju na prehladu. To podrazumeva visoku temperaturu, bol u grlu, kijanje, kašalj i otežano disanje, slabost.