Ugrás a tartalomra

Takmičenje iz fizike u Horgošu

2020.10.24
16:23
2020.10.24
19:50
Forrás
Pannon RTV
U Osnovnoj školi "Karolina Karas" u Horgošu organizovano je neobično takmičenje iz fizike.

Na takmičenju je učestvovalo gotovo 30 učenika osnovnih škola iz Vojvodine. Ove godine glavna tema takmičenja je bila ličnost i delo Bele Ribara. Takmičenje je organizovao Pokret za razvoj talenta "Genije"u okviru Udruženja prosvetnih radnika Mađara u Vojvodini.

Na takmičenje su došli učenici osmog razreda iz cele Vojvodine, koji su dobri u fizici i želeli su se takmičiti.

„Volim fiziku jer je vezana za matematiku, a matematika mi ide prilično dobro i sviđa mi se. Fiziku volim najviše zbog eksperimenata, jer se mogu proučavati, čak i kada negde putujemo, mogu da primenim fiziku, uvek me zanima kako stvari napreduju, volim i izračunati njihovu energiju na taj način. " rekao je Aron Dobo, učenik Osnovne škole "Jovana Mikić", Subotica.

Cilj takmičenja je bio da se otkriju talenti, da se podstakne razvoj i upravljanje talentima i da se naglasi važnost poznavanja prirodnih i tehničkih nauka.

„Ove godine tema je Bela Ribar, pa dobijaju deset pitanja o njegovom životu, taj test je na zaokruživanje, zatim slede računski zadaci, kojih ne bude mnogo dva ili tri, uglavnom nisu teški, dakle učenici i ovo rado rešavaju. A četvrti deo obično se sastoji od toga da učenici mogu videti eksperiment koji treba opisati, nacrtati i obrazložiti fizičkim fenomenom na kojem se temelji. " rekla je Diana Balaž Piri, nastavnica fizike, organizator takmičenja, Osnovna škola "Karolina Karas" iz Horgoša.

 Najbolji učenici su mogli prethodnih godina da učestvuju na Državnom takmičenju iz fizike "Jožef Evegeš" u Mađarskoj, koje će se ove godine verovatno održati putem interneta.

takmičenje
fizika
Horgoš
Karolina Karas
škola
neobično

Najnovije

14:14, Frissítve: 16:37

Tradicionalni svinjokolj u Sajanu

Meštani Sajana su prvi put organizovali tradicionalni svinjokolj u godini pre epidemije korona virusa. Nakon prinudne pauze, juče je ponovo održana manifestacija u organizaciji lokalnog Dobrovoljnog vatrogasnog društva.
15:13, Frissítve: 16:19

Takmičenje snažnih ljudi u Kanjiži

Svim takmičarima, koji su učestvovali na takmičenju u mrtvom dizanju pod nazivom Drugi Božićni kup, bila je potrebna sva snaga sa kojom raspolažu. To je treća vežba u takozvanom poverliftingu i bez sumnje najteža.

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.