Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Molnár Ádám

Takmičenje iz fizike u Horgošu

2020.10.24
16:23
2020.10.24
19:50
Forrás
Pannon RTV
U Osnovnoj školi "Karolina Karas" u Horgošu organizovano je neobično takmičenje iz fizike.
Pannon RTV/ Molnár Ádám

Na takmičenju je učestvovalo gotovo 30 učenika osnovnih škola iz Vojvodine. Ove godine glavna tema takmičenja je bila ličnost i delo Bele Ribara. Takmičenje je organizovao Pokret za razvoj talenta "Genije"u okviru Udruženja prosvetnih radnika Mađara u Vojvodini.

Na takmičenje su došli učenici osmog razreda iz cele Vojvodine, koji su dobri u fizici i želeli su se takmičiti.

„Volim fiziku jer je vezana za matematiku, a matematika mi ide prilično dobro i sviđa mi se. Fiziku volim najviše zbog eksperimenata, jer se mogu proučavati, čak i kada negde putujemo, mogu da primenim fiziku, uvek me zanima kako stvari napreduju, volim i izračunati njihovu energiju na taj način. " rekao je Aron Dobo, učenik Osnovne škole "Jovana Mikić", Subotica.

Pannon RTV/ Molnár Ádám

Cilj takmičenja je bio da se otkriju talenti, da se podstakne razvoj i upravljanje talentima i da se naglasi važnost poznavanja prirodnih i tehničkih nauka.

„Ove godine tema je Bela Ribar, pa dobijaju deset pitanja o njegovom životu, taj test je na zaokruživanje, zatim slede računski zadaci, kojih ne bude mnogo dva ili tri, uglavnom nisu teški, dakle učenici i ovo rado rešavaju. A četvrti deo obično se sastoji od toga da učenici mogu videti eksperiment koji treba opisati, nacrtati i obrazložiti fizičkim fenomenom na kojem se temelji. " rekla je Diana Balaž Piri, nastavnica fizike, organizator takmičenja, Osnovna škola "Karolina Karas" iz Horgoša.

 Najbolji učenici su mogli prethodnih godina da učestvuju na Državnom takmičenju iz fizike "Jožef Evegeš" u Mađarskoj, koje će se ove godine verovatno održati putem interneta.

takmičenje
fizika
Horgoš
Karolina Karas
škola
neobično

Najnovije

12:50, Frissítve: 16:12

Počela isplata drugog dela premijе za mleko

Poljoprivrednici su čekali više od šest meseci na isplatu premija u iznosu od 15 dinara po litru mleka. Osim niskih otkupnih cena veliki problem, prema rečima proizvođača, predstavlja i kašnjenje u isplatama premija i drugih subvencija.
20:45, Frissítve: 20:53

Pucnjava u Horgošu

Na društvenim mrežama večeras su se pojavili video snimci na kojima se vidi kako jedna grupa migranata šeta ulicama Horgoša, a povremeno se čuje i pucnjava.

Najčitanije

Pucnjava u Horgošu

Na društvenim mrežama večeras su se pojavili video snimci na kojima se vidi kako jedna grupa migranata šeta ulicama Horgoša, a povremeno se čuje i pucnjava.