Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Teku radovi u voćnjacima na pesku

2021.03.08
20:09
2021.03.08
20:14
Forrás
Pannon RTV
Iz hladnjače u Hajdukovu se za Rusiju sprema 160 vagona jabuka.

Lepo vreme pogoduje prolećnim aktivnostima, ali se poljoprivredni proizvođači plaše martovskih i aprilskih noćnih mrazeva.

Dobra vest je da se komore velikih hladnjača polako otvaraju jer je počeo izvoz jabuka na zahtevno rusko tržište. Na primer, do kraja maja će iz hladnjače iz Hajdukova Rusiju biti prevezeno oko 160 vagona voća vrhunskog kvaliteta.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Među koštičavim plodovima, breskve se u velikim količinama proizvode u Bačkim Vinogradima. Prema lokalnom proizvođaču Sabolču Galgociju, još nema mnogo posla u voćnjaku sa kajsijama.

„Za sada još samo prskamo breskve. Rezidba će ipak doći kasnije, ali sačekaćemo do tada, jer su zasad tu ovi mrazevi... Još ne znamo da li će na kraju ostati voća ili ne. Jutros sam takođe izmerio minus 3, ali razgovarao sam sa nekima koji pominju minus 9 stepeni."

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Tibor Kovač, vinar iz Bačkih Vinograda već vrši rezidbu vinove loze u svom vinogradu.

„Važno je, jer ako krene, dakle ako pupoljci krenu da izlaze, strašo je neko odseče pupoljak koji treba da ostane. A to očigledno znači neuspeh roda. U ovom trenutku je vinova loza u dobrom stanju, jer još uvek nije bilo mraza koji bi mogao da joj našteti. Ono što je bilo danas, bilo je i minus 9-10 stepeni, ne šteti grožđu, jer vegetacija još nije započela."

Pannon RTV/Dobó Krisztián

U voćnjacima severnobačkog atara je u toku orezivanje stabala jabuka. Posao bi trebalo da bude završen najkasnije do kraja marta, kada će uslediti prvo prskanje i sakupljanje orezanih grančica.

U jabučnjaku Šandora Abrahama Hajdujara orezivanje teče već tri nedelje. Voćnjak od šest hektara trebalo bi da bude gotov tokom vikenda. Direktor hladnjače na Hajdukovu je rekao da su u međuvremenu otvorene komore hladnjače i započet je izvoz na rusko tržište.

„Nažalost, cena zapravo nije onakva kakvu smo zamislili, ona je trenutno za oko deset dinara niža od one koju su uzgajivači želeli da dobiju za ULO jabuke."

Oko 90 odsto voća koje izlazi iz hladnjače je prvoklasno i ispunjava zahtevima probranog ruskog tržišta. Planira se da se u Rusiju preveze sav kapacitet od 160 vagona jabuka iz hladnjače u Hajdukovu.

voćnjak
radovi
Bački Vinogradi
Hajdukovo
jabuka
grožđe

Najnovije

17:14

Ribolov se odvija širom Srbije

U ribnjacima širom Srbije se uveliko odvija jesenji ribolov. Iako su iskrsli mnogi činioci, proizvođači su takođe bili relativno zadovoljni kvalitetom ulovljene ribe i otkupnim cenama.
18:33

Posla je mnogo, ali smo na dobrom putu

Na današnjoj sednici Skupštine Srbije raspravljalo se i o Izveštaju Evropske komisije o Srbiji. Elvira Kovač je istakla da je došlo vreme da se redefiniše politika proširenja EU, ali da se u isto vreme osnaži verodostojnost procesa evropskih integrac

Najčitanije

Prekinut je eksperiment prve Eko-države na svetu

Šri Lanka je prošlog vikenda odustala od ambicije da postane prva nacija na svetu koja sprovodi u potpunosti organsku proizvodnju, pa je odmah ukinuta i zabrana uvoza pesticida i drugih poljoprivrednih sirovina.