Ugrás a tartalomra

Tekunice vraćene u svoje stanište

2021.08.18
14:10
2021.08.18
17:29
Forrás
Pannon RTV
39 tekunica vraćeno u Subotičku peščaru.

Akciju su sproveli zaposleni u JP Palić-Ludoš, Prirodno-matematički faultet Univerziteta u Novom Sadu i Institut za istraživanje i razvoj BioSens iz Novog Sada, kao i saradnici Nacionalnog parka Kiškunšag.

Tekunica je visoko zaštićena vrsta životinja u Srbiji. Nekada je bio prisutan u velikom broju, međutim iz nekih oblasti su potpuno nestali, pa tako i iz Subotičke peščare. Oto Sekereš, čuvar u JP Palić-Ludoš: "Pretprošle godine je pronađeno relativno dobra populacija u njivama blizu Čantavira. Ove životinje pokušavamo sada da očuvamo u bliskoj budućnosti, budući da su i tamo izloženi velikom riziku, prvenstveno trovanju."

Teren na koji su puštene životinje, je u prethodnih pet godina pretvoreno u stanište koje zadovoljava uslove života tekunica. Cilj je povratak ugrožene vrste. Duško Ćirović, profesor na Univerzitetu Beograd: "Spašavanje tekunica i vraćanje u Subotičku peščaru je veoma važno, jer su oni nekada ovde živeli. Nažalost, poslednjih godina ili decenija nisu bili ovde. Na ovaj način možemo zaštititi vrstu koja je ključna za stepski ekosistem."

Tekunica je jedna od tipičnih malih sisara u stepskom području. Njeno prisustvo u područjima važno je i za uslove života drugih životinja. Ona se hrani pticama grabljivicama poput orlova i sokola. Tijana Nikolić, BioSens Institut, Univerzitet Novi Sad: "Ovako štitimo tekunicu koja je ugrožena vrsta. Takođe štitimo otvorena, travnata staništa, koja su važna jer pomažu očuvanju biodiverziteta i pružaju rešenje za opstanak usled klimatskih promena."

Životinje su puštene u prethodno izbušene rupe. Zatim se jedno vreme veštački hrane i poje, dok se ne naviknu na novu sredinu.

tekunica
životinja

Najnovije

16:23, Frissítve: 16:39

Stručno predavanje za buduće pravnike

U Subotici je dr Emed Vereš, jedan od najuticajnijih i najuglednijih doktora pravnih nauka iz krugova mađarske zajednice Karpatskog basena, održao stručno predavanje za studente koje stipendira Mađarski nacionalni savet.

Najčitanije

U opštini Kanjiža se pojavio ptičiji grip

Na području opštine Kanjiža se pojavila visoko zarazna varijanta ptičijeg gripa. Žarište zaraze je ribnjak u Velebitu, gde je, prema procenama, poslednjih nedelja uginulo oko 600 sivih ždralova.