Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Temerin: Susret medija u zavičajnoj kući “Tajhaz”

2021.07.18
14:56
2021.07.18
15:02
Forrás
Pannon RTV
Susret medija okupio novinare, urednike, snimatelje, montažere, tonske tehničare i neprofesionalne publiciste koji su poreklom iz Temerina ili su povezani na neki način sa Temerinom.

Prvi put je upriličen susret medija u Temerinu, čiji je idejni tvorac novinarka Magdolna Nađ. Susret je prvobitno planiran za dan mađarske štampe 15. marta, ali je odložen zbog epidemije i organizovan je sad u okviru niza događaja povodom Ilindana.

Magdolna Nađ: “Istina je da nas ima dosta u Temerinu, koji radimo u medijskim kućama, kako u Novom Sadu, tako u Temerinu ili negde drugde, možda u Subotici, i posao nas uvek razdvaja. Sastajemo se kad je neki događaj i došla nam je ideja da održimo jedan stručni sastanak.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Prisutne je pozdravio televizijski novinar u penziji Nandor Nađ. “U Temerinu ima puno intelektualaca koji su u medijima tražili mogućnost i dokazali da znaju svoju profesiju. Ovo mesto iznedrilo je brojne poznate novinare.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Publicista Bela Čorba otvorio je izložbu karikaturista Pala Lephafta i govorio je o njegovom radu. “Izvan kontradikcija i laži našeg sveta i naših života, on u stvari crta svoje karikature sa namerom da poboljša svet i ovaj humanizam prožima njegova dela. Naravno, pored toga on je jedna etička i zapravo filozofska dubina, zbog čega mi se zaista sviđaju  njegovi crteži.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Prigodnu selekciju materijala koja predstavlja istoriju štampe u Temerinu otvorio je novinar Deneš Furo poznat po svojim istorijskim istraživanjima. “Istorija pisane štampe u Temerinu počinje od pre stotinak godina. Prvo izdanje Temerinskih novina objavljeno je 2. septembra 1928. godine. Svetlost dana ugledalo je u štampariji Đerđa Lanta i one su bile nedeljne novine.”

Na susretu se govorilo i o emisijama veoma popularnog Temerinskog Radija koji je postojao u periodu 1971-2016 a čule su se i anegdote iz istorije novinarstva u Temerinu kao i pozdravi novinara koji su daleko od rodnog kraja.

novinar
Temerin

Najnovije

16:36, Frissítve: 17:30

Ko je najbolji seljak u Molu?

Nakon prinudne pauze prošle godine, ponovo je održana Seoska olimpijada i takmičenje u kuvanju u Molu, kojia se među stanovnicima i poljoprivrednicima Potisja već smatra tradicionalnom manifestacijom.

Najčitanije

Čuvajmo ptice! – edukacija za predškolce

Udruženje „Zelentarka" iz Mola pokrenulo je edukaciju o zaštiti ptica. Posetiće svako obdanište u opštini Ada i predavanjima skrenuti pažnju na očuvanje životinjskog i posebno ptičjeg sveta.