Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Teška situacija za uzgajivače svinja

2022.11.16
15:07
2022.11.16
15:23
Forrás
Pannon RTV
Otkupna cena jeste porasla, ali se uzgajivači svinja i dalje nalaze u teškoj situaciji, jer su u proteklom periodu i cene stočne hrane drastično porasle.

Potražnja za tovljenicima je početkom godine bila veoma mala, tada je otkupna cena žive vage bila oko 200 dinara po kilogramu, a sada je već između 250-300 dinara. Otkupna cena prasadi je sa 260-280 dinara skočila na 350 dinara. Uprkos tome, svinjari se i dalje nalaze u veoma teškoj situaciji.

Ištvan Vajda iz Adorjana se svinjogojstvom bavi od 2008. godine. Trenutno ima 45 krmača i gaji blizu 80 prasadi. Ovogodišnja suša pogodila je i njegovu farmu, jer požnjevena stočna hrana ne pokriva potrebe svinja.

„Za uzgajivače svinja je ovo jedna katastrofalna situacija i problem nastavlja da raste. Stočna hrana ponestaje, proleće se približava, ulaganja se povećavaju, seme ponestaje, već sada kupujem drugu tonu gotove stočne hrane, koja mi pomaže u tome da ne ostanem bez sopstvene stočne hrane, to za mene već predstavlja minus."

Pannon RTV/Apczi Jenő

Jožef Sabo takođe uzgaja i prodaje prasad. Trenutno imaju 50 krmača i više od 100 prasadi. Planirali su da prošire svoje gazdinstvo, ali sada nemaju mogućnosti za to.

„Cena se ovog trenutka malo pomerila, ali je cenu bila veoma niska tokom čitave godine. Planirali smo proširenje, sagradili smo jedan novi objekat koji tri godine zjapi prazan, dovezli smo i opremu iz Nemačke i to tako stoji, ali razmišljamo u tom pravcu da smo zadovoljni i sa onim što imamo."

U opštini se može primetiti da je više proizvođača likvidiralo svoja gazdinstva. Stočari ne mogu da drže korak sa povećanim cenama i niskim otkupnim cenama.

Eržebet Bata, predsednica Udruženja poljoprivrednika Kanjiže, ističe: „Veoma je veliki problem to što država nije prepoznala naše područje kao područje pogođeno katastrofom, jer je zaista ozbiljno, ovde je 90-95 odsto useva kukuruza, koji predstavlja glavnu hrana za stoku, uništeno."

Stočari se nadaju većoj potražnji zbog predstojećih praznika.

uzgajivač
svinja

Najnovije

11:47, Frissítve: 12:14

Predstavljanje maski mohačkih bušara u VM4K

Svi oni koji su u četvrtak uveče posetili klupske prostorije Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, kulturnog i istraživačkog centra (VM4K) u Subotici su mogli da saznaju više o trikovima rezbarenja maski bušara i njihovoj istorijskoj povorci.
16:01, Frissítve: 17:03

Uspešnih preduzetnika ima i u malim naseljima

Investicija u firmi „MetalCorp“ u Staroj Moravici, realizovana u okviru podrške Fondacije Prosperitati za srednja i velika preduzeća od izuzetnog značaja, predata je na upotrebu. Preduzeće je 2017. i 2019. godine uspešno konkurisalo kod Fondacije.

Najčitanije