Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Test iz matematike dva dana kasnije

2019-06-20
17:53
Forrás
Pannon RTV
Do odlaganja je došlo jer su se testovi pojavili u javnosti. Zbog toga je u ovom slučaju uhapšen jedan roditelj.

Đaci kažu da onom ko se pripremao, odnosno u poslednjih osam godina redovno učio i pazio na času, ispunjavanje zadataka nije predstavljalo poseban problem.

Dve bombone na stolu – u osnovnoj školi „Majšanski put" u Subotici ovako su, u slučaju da im padne šećer,  dočekivali đake koji su ispunjavali test. Učenike su razvrstali u redove.

Đake koje smo upitali, nije posebno uznemirilo što su izgubili jedan dan. „Nije to bilo ništa posebno. Toliko samo da smo morali da dođemo još jedan dan" kaže Kristijan Boldižar, učenik osmog razreda, o.š, „Majšanski put".

Testovi za polaganje male mature nisu bili preterano teški, rekli su nam upitani učenici. Međutim, više njih se požalilo da pojedini zadaci nisu najbolje prevedeni. „Iskreno, zadovoljna sam sa pitanjima i kako sam uradila. Samo ipak mislim da su pojedina pitanja mogli bolje da prevedu" kaže Ena Ormai, učenica osmog razreda, o.š. „Majšanski put".

Nastavnici smatraju da ovaj incident, nikako nije koristio učenicima. „Nije na njih uticao u dobrom smislu, jer su se pripremali za matematiku, a onda je ona odložena. U glavama im je poremećen raspored za kombinovani test i test iz matematike" kaže Levente Suč, nastavnik, o.š. „Majšanski put".

Za učenike osmih razreda u osnovnoj školi „Majšanski put" u maju su organizovani i pripremni časovi, kako bi deca postigla dobre rezulate. Ove godine imaju 85 malih maturanata – kaže Beatar Bognar, direktorica, o.š. „Majšanski put" i objašnjava: „Od tog broja njih 47 je test pisalo na mađarskom jeziku, a 38 učenika na srpskom jeziku. Učenici su pripremani za testove iz maternjeg jezika, matematike, kao i za kombinovani test."

Učenici na osnovu uspeha u šestom, sedmom i osmom razredu mogu da sakupe maksimalno 60 poena, dok na testu mogu da dobiju maksimum 40 poena.

Zadatke iz matematike na maloj maturi učenici su trebali da polažu u utorak, ali je ovaj test za 69.400 osmaka u Srbiji odložen jer su se zadaci pojavili u javnosti. Povodom ovog slučaja traje istraga, jedan roditelj je i uhapšen zbog toga što je, kako se sumnja, iz jedne štamparije otuđio test. Mladen Šarčević, ministar obrazovanja zbog ovoga je ponudio ostavku, ali ni premijerka Srbije, ni predsednik države, nisu je prihvatili.

Prema rečima nadležnih od naredne godine uvodi se elektronsko testiranje, i kažu ovakav incident neće moći da se ponovi.

matematika
mala matura

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Frižider za 4 miliona?

Međunarodni sajam nameštaja u Beogradu, uz značajne popuste očekuje posetioce sve do nedelje. Pored robe iz serijske proizvodnje zainteresovani mogu da kupe i neke jedinstvene delove nameštaja.

Gužve na granicama

Oni koji u Mađarsku žele da uđu na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu treba da računaju na višesatno čekanje.

Heni Der uskoro u Temerinu

Od Čantavira do užurbanosti Budimpešte. Razgovor sa Heni Der, o njenim profesionalnim i privatnim životnim planovima, vodila je Gabriela Vadleve u Budimpešti.