Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Tiboru Pekaru uručen Orden srebrnog krsta Mađarske

2019-11-08
22:39
Forrás
Pannon RTV
U avgustu je Tibor Pekar vojvođanski muzički pedagog u penziji nagrađen Ordenom srebrnog krsta Mađarske.

U okviru svečanosti u Generalnom konzulatu Mađarske u Subotici, danas je preuzeo prestižno priznanje. Tibor Pekar je dugi niz godina svirao u Beogradu, zatim je do odlaska u penziju predavao u Muzičkoj školi Subotice. Angažovan je ne samo u muzici, već i oko pisanja. Prva knjiga pod nazivom “Muzički svet Subotice 1900-1918” izdata je 2002. godine. Na ceremoniji dodele je rekao da je veoma prijatno iznenađen nagradom. Tokom svoje karijere rado je svirao orkestralne i solo komade, dodao je.

Tibor Pekar muzički pedagog u penziji. “Mi smo u Srbiji svirali relativno malo mađarske muzike. Ali najbolji deo smo uspeli, tako da sam svirao puno dela Kodalja, Bartoka i starijih autora. Živeo sam ne samo u Subotici, već u Beogradu 10 godina. Tamo sam bio član Opere i njegovog orkestra, i tada smo izvodili opere i “Drvenog princa” od Bartoka. Tako smo u poslednjih nekoliko godina, decenija svirali mnogo stvari, jer se muzikom bavim skoro 60 godina i to kao aktivan muzičar u orkestru.”

Tibor Pekar
Orden srebrnog krsta

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Prisustvo migranata izaziva strah u Kanjiži

U Kanjiži je održan građanski forum u vezi sa migrantskom krizom. Meštani su razgovarali sa čelnim ljudima opštine i tom prilikom su sa njima podelili svoju zabrinutost zbog prisustva migranta.

Vaspitačice vaspitačicama

Prvo stručno savetovanje mađarskih vaspitača u Vojvodini održano je kao događaj, koji su inicirali vaspitači.