Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Tisa, reka koja spaja

2019-09-01
20:29
2019-09-10
14:46
Forrás
Pannon RTV
U Kanjižu su kanuima stigli veslači kao deo programa IPA projekta koji se odvija između Srbije i Mađarske. U potiskom gradu održali su i radionicu.

U sklopu projekta oko 50 veslača kanua iz Srbije i Mađarske treba da se spusti Tisom od mesta Tisakečke do Slankamena. Subotnja stanica bila je u Kanjiži u kojoj su se upoznali sa aktuelnim turističkim potencijalima i mogućnostima za rekreaciju i odmor. Sa segedinskog Univerziteta došao je 21 kanuista, a vođa tima je Ferenc Đeri, rukovodilac odseka. „I sam sam profesor geografije i fizičkog vaspitanja, dakle, zaista se osećam u svom elementu kada posredstvom fizičkog napora treba da veslam kroz divnu prirodu. Naravno, ne mogu da potisnem profesora u sebi i stalno im objašnjavam posebnosti reke.“

U prvi plan zajedničkog programa stavljeno je upoznavanje živog sveta Tise, kao i predstavljanje kulturnih i etnoloških vrednosti. „Lokalna samouprava Kanjiže svakako se veoma raduje ovakvim i sličnim projektima, posebno onima koji se odnose na oblasti koje su povezane sa Tisom, kao što je turizam na Tisi, što će biti i tema aktuelne konferencije. Naša opština izuzetno pažnju posvećuje turizmu povezanom sa Tisom“ kaže Zoltan Vaš, član Opštinskog veća zadužen za sport i omladinu, Kanjiža.

Ono što je doživljeno u okviru programa daće i dugoročne rezultate kako za mađarske, tako i za pedagoge i studente iz Srbije – naglasio je Žolt Namestovski, zamenik dekana Učiteljskog fakulteta na mađarskom jeziku. „Mi sa Učiteljskog fakulteta nastojimo da ugradimo, da bolje naglasimo, da obradimo one sadržaje koje možemo da uključimo u obrazovanje i na neki način ih popularišemo, poput vodnog turizma, ili o Tisi i slične obrazovne sadržaje.“

Učesnici su na radionici predstavili svoje radove. Promovisana je pedagoška zbirka „Kalandok a Tisza mentén“ (Avanture na Tisi), a posetioci su mogli da vide i izložbu fotografija „Tisza a vízen járók szemével“ (Tisa viđena sa vode). Projekat traje do kraja oktobra 2019. godine, a ukupna vrednost je 460 hiljada evra.

Tisa
Kanjiža

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Nevreme u Subotici

Nešto pre 20 časova Suboticu je zahvatilo nevreme. U jednoj mesnoj zajednici pala je veća količina grada.