Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Tisamed će i izvoziti med

2019-03-12
18:18
Forrás
Pannon RTV
Novi pogon za preradu meda koji je danas pušten u pogon obezbeđuje budućnost pčelarima.

I zvanično je predat u rad novi pogon za preradu meda i pakovanje firme Tisakop. Njihova ćerka firma Tisamed je kao integrator učestvovala u programu ekonomskog razvoja fondacije Prosperitati. Otvaranjem novog pogona zaposliće se 20 novih radnika, a potpisani su integrativn ugovori sa gotovo 200 pčelara.

Zahvaljujući integrativnim ugovorima proizvođači mogu da po sigurnim cenama i u sigurnom roku da predaju proizveden med. Kapacitet pogona je hiljadu tona, i nakon prerade će se vojvođanski med naći na domaćem i inostranom tržištu. Zamenik direktora Tisakopa Karolj Kermeci kaže da je celokupna investicija, koja je započela 2017. godine prevazišla 3 miliona dinara. "U sklopu ove investicije mogu da kažem da je postojeći skladišni kapacitet povećan za preko 2 hiljade kvadrata što je prostor za preko 3 hiljade paleta, dakle postoji značajna logisitička podrška, to jest povećanje kapaciteta kojom možemo da se podičimo" – rekao je Karolj Kermeci.

U Kanjiži i okolini ima registrovano oko 65 pčelara, sa između 2000-2200 košnica. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je istakao da su se u Kanjiži u proteklom periodu realizovale četiri velike investicije. Dodao je da će putem Tisameda pčelarima biti obezbeđena budućnost. "Stalno smo viđali da ima više stotina proizvođača koji se osim ostale poljoprivredne aktivnosti bave pčelarstvom. Prihvatanje i osnaživanje ovih pčelara, kako u znanjima tako i izlasku na tržište je ono što se realizuje na današnjoj primopredaji ove investicije" – kazao je Ištvan Pastor.

Na zvaničnoj primopredaji je učestovao mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nađ koji je u svom govoru rekao da ono što se u protekle tri godine realizovalo u Vojvodini vidi kao novu epohu. "Cilj koji smo postavili ispred sebe se jako lepo realizovao, i ima takav uticaj koji snažno upućuje na budućnost i može da služi kao primer jer i pogon za preradu meda koji smo predali nije samo to po sebi, već i integrativna aktivnost koja okuplja 200 pčelara, razvija ekonomiju, naime za 200 porodica obezbeđuje život i opstanak na ovom polju" – rekao je mađarski ministar poljoprivrede.

Na zvaničnoj primopredaji su bili prisutni brojni pokrajinski i lokalni funkcioneri.

Tisamed
Fondacija Prosperitati
Ištvan Pastor
Ištvan Nađ

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije