Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Toplota prija klasanju žitarica

2018-05-03
19:54
Forrás
RTV Pannon
Širom Vojvodine žitarice formiraju klasje, neobično toplo i suvo vreme ubrzalo je rast biljaka, i klasanje je počelo četiri do pet dana ranije od uobičajenog.

Sada treba obratiti pažnju na zaštitu biljaka, a stručnjaci i ratari iščekuju i kišu. Kažu da će narednih nekoliko sedmica odrediti kakav će biti ovogodišnji rod.

Žute prvi listovi pšenice, i poljoprivrednici kažu da je to prvi znak nedovoljne vlage, jer u Temerinu i okolini mesec dana nije pala kiša. Zbog velikih vrućina, žitarice su ranije počele da formiraju klas, zato se ne nadaju rekordnim prinosima.

„Pšenica je u takvom stanju da sada traži jednu dobru kišu, u aprilu nije pala ni kap. Mart je bio kišovit, ali je april to presekao. Pšenica je u dobrom stanju, ovo je jedna rana sorta, formirano je klasje, ali mu jako nedostaje kiša" kaže ratar Čongor Veđelek iz Temerina.

U novosadskom Institut za ratarstvo i povrtarstvo više sorti uzgajaju na pratećim parcelama. Stručnjaci smatraju da je klasanje žitarica otpočelo četiri do pet dana ranije od uobičajenog, ali će na prinos uticati vreme u maju i junu.

„Pšenica je do sada u jako dobrom stanju, jer se razvija pod gotovo idealnim vremenskim uslovima. Sada je vidimo na početku klasanja, na svakom klasu ima dovoljno začetaka zrna, što može da bude osnova za odličan prinos, ali je još veoma rano da prognoziramo količinu prinosa, jer zavisi od vremenskih prilika koje su pred nama" kaže Novica Mladenov, istraživač u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo.

Poljoprivrednici sada više pažnje treba da posvete nezi bilja, jer tokom cvetanja napada je fuzarioza. Neophodno je tretiranje hemijskim preparatima i na taj način može se potisnuti na donjim listovima.

žitarice
toplota

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Prelo – u Bajši oživeli stare običaje

U Bajši su prikazani običaji zimskih poseta. Manifestacija pod nazivom Prelo, održana je u ovom bačkom selu po petnaesti put. Prelo oživljava stare običaje u selu.

Nastavlja se prolećno vreme

Padavine se na našem prostoru očekuju tek u prvoj polovini sledeće nedelje, navodi se u prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.