Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Tradicionalna ceremonija osveštavanja hleba na dan Svetog Stefana u Jazovu

2021.08.22
20:21
Forrás
Pannon RTV
Praznični program počeo je misom zahvalnicom, u okviru koje je osveštan i novi hleb.

Meštani kažu da je za njihovu malu zajednicu veoma važno da se održi sećanje na kralja Svetog Stefana. Šandor Jakša, Jazovo: „Naš kralj, Sent Ištvan, ostavio nam je svoje nasleđe, i to se smatra najvećim praznikom mađarske nacije, zato dolazimo svake godine."

Pannon RTV/Apczi Jenő

Događaju je prisustvovao i državni sekretar za zaštitu životne sredine Robert Jakša, koji je naglasio važnost dostojne proslave. „Ovo je jedna veoma važna stvar za mađarsku zajednicu i mislim da je to jedna dostojna proslava zaostavštine Svetog Stefana. Činjenica da opstajemo ovde u Vojvodini, a to je posebno važno za manja sela kao što je Jazovo, i čini se da postaje tradicija da se ove proslave održavaju."

Pannon RTV/Apczi Jenő

Statua Svetog Stefana svečano je otkrivena u Jazovu pre tri godine, i od tada se proslava organizuje svake godine. Erne Semeredi, predsednik Crkvenog saveta u Jazovu: „U vreme meštana, naših roditelja, naših baka i deka, kult Svetog Stefana bio je veoma jak. Sent Ištvan je ponudio svoju zemlju u zaštitu Bogorodice, a ljudi ovog siromašnog sela uvek su se u molitvi obraćali Bogorodici i uvek sa nadom gledali u budućnost. Mislim da u znak poštovanja prema našim precima moramo nastaviti tim putem."

Svečanost je završena zajedničkim ručkom i svečanim programom.

Sveti Stefan
Jazovo
osvećenje novog hleba

Najnovije

17:35, Frissítve: 17:48

Dani lavande u Subotici

Održavaju se Dani lavande u poslovnom centru Železničkog naselja u Subotici koji imaju humanitarni karakter. Posetioci mogu da kupe i sadnice lavande, sečeno cveće, vodu i ulje lavande, kao i druge rukotvorine.
16:09, Frissítve: 16:14

Izložba umetničkih fotografija u Bečeju

U Galeriji "Krug" u Gradskom pozorištu u Bečeju je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Dijalog". Na izložbi zainteresovani mogu da pogledaju fotografije Olivije Erdelji iz Bačkih Vinograda i Lasla Justina iz Bečeja.
19:25

Učinimo sve da epidemija ne ojača ponovo!

Epidemiološka situacija u Srbiji se pogoršava - u poslednje dve nedelje raste broj novozaraženih i broj pacijenata koji se nalaze na bolničkom lečenju, stoji u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.