Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Tradicionalni kamp ručnih radova u Bajši

2021.06.28
15:30
2021.06.28
15:36
Forrás
Pannon RTV
Društvo za negovanje tradicije i rukotvorina „Etno" po 18 put je ugostio mlade, ali i starije koji žele da nauče da pletu mrežu, vezuju kukuruzovinu i tkaju. Za kamp se prijavilo blizu 60 učesnika.
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Za učenje tkanja već prvog dana je bilo veliko interesovanje. Pojedini su pravili torbe, a drugi se odlučili za futrolu za telefon.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Dominika Tolđeši već nekoliko godina dolazi na ovaj kamp: „Peti ili šesti put učestvujem. Sada upravo pravim futrolu za telefon."

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Dok su u dvorištu „Etna" deca savladavala veštine tkanja, dotle su u objektu dve kuće dalje, stariji mogli da nauče kako se plete mreža i kako se tka prostirka.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Fružina Dora i Marta Legeza stigle su iz Budimpešte. Svake godine učestvuju u kampu i zajednički uče zainteresovane.

„Sa decom se igramo narodnih igara, ili narodnih plesova. Moja koleginica Marta Legeza će sa odraslima raditi vezenje flaša, odnosno flašu će uplesti nitima. Prošle godine smo sa decom pravili hranilice za ptice od pruća, a ove godine će napraviti igračku za hvatanje lopti" objašnjava Fružina Dora, zamenica voditelja u Društvu za negovanje tradicije i rukotvorina „Etno".

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Ove godine je pomalo izmenjena koncepcija kampa, ali se organizatori raduju što su uspeli da ga održe.

„U dosadašnjim kampovima, izuzev prošlogodišnjeg, uvek su deca bila zajedno sa odraslima, sa starijima. Bilo je i vezenja, što sada nismo uspeli da ostvarimo. To je bio istinski kamp, ali sada smo ga prepolovili zbog pandemije. Posebno odrasli, posebno deca, tako ga i danas održavamo" kaže Ružena Suhanko, rukovodilac Društva za negovanje tradicije i rukotvorina „Etno" u Bajši.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Učesnici na radionicama ručnih radova tokom kampa mogli su da vide i izložbu radova.

ručni radovi
Bajša

Najnovije

14:04

Pojeftinilo veštačko đubrivo

Veštačko đubrivo, koje je nezamenljivo za useve, tokom jeseni je koštalo 110 dinara, sada se može kupiti i za 90 dinara. Poljoprivrednici su zadovoljni zbog pada cene, ali kažu da je i pored pojeftinjenja, ta cena i dalje visoka.
11:07, Frissítve: 11:15

Borba Anite Pager da ponovo prohoda

Anita Pager, 26-godišnja devojka iz Mužlje, usled nesreće je pre pet godina ostala nepokretna. U pomoć joj je pritekla Fondacija “Budi Human” kampanjom prikupljanja sredstava za njenu operaciju na Tajlandu. Do maja treba prikupiti 16 miliona dinara.
11:46

Poskupeli dizel i benzin

Litar evrodizela će od 15 časova do sledećeg petka u isto vreme na pumpama koštati maksimalno 200, a benzina evropremijum BMB 95 najviše 170 dinara, saznaje RTS.

Najčitanije

Izvlačenje dobitnika za vikend!

Za vikend će izvući prva dva dobitnika u državnoj nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi!“. Na snagu su stupila nova pravila, igra se odvija potpuno u digitalnoj sferi, a dovoljno je poslati svega jedan račun.

Strože kazne i oduzimanje vozila

Nacrt novog zakona o bezbednosti saobraćaja donosi nekoliko noviteta, a predviđa strože kazne, privremeno oduzimanje vozila, a najavljena je i promena u obeležavanju pružnih prelaza.

Penzioneri, pažnja!

PIO fond: Najniža penzija u Srbiji 20.631 dinara, a najviša više od 190.000