Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Tradicionalni svinjokolj u Bačkoj Topoli

2022.02.27
18:17
2022.02.27
19:06
Forrás
Pannon RTV
U Bačkoj Topoli su vešte ruke izvele tradicionalni svinjokolj. Nakon sat-dva vremena su se lepo oblikovale šunke, rebarca i slanina, a do tada su se okupili zainteresovani za gurmanske zalogaje.

U Bačkoj Topoli se okupilo staro i mlado, vlada velika užurbanost jer i ove godine se organizuje nekada najveća svetkovina seljačkih domaćinstava. Tradicionalni svinjokolj nije samo posao, već simbolizuje praznik veselja za ovo naselje. Nakon gozbe, meštani su pozvani na bal.

Pannon RTV/Bognár Róbert

U Domu "Vašarište" u Bačkoj Topoli postavljena je trpeza za četiri stotine gostiju. Ovaj dan je dobra prilika za oživljavanje starih uspomena.

Žužana Odri: "Naše tradicije su naše postojanje. Ovde smo rođeni, ovde smo odrasli i ovde je naš dom. Dakle, možemo svuda otići, mi uvek dolazimo kući ovde. Zato je važno da sa ovim upoznamo našu decu, kako bi i oni mogli da zavole ono što im mi prenesemo."

Pannon RTV/Bognár Róbert

Učenici Poljoprivredne škole, na smeru za mesare su pomagali u sečenju svinja na komade.

Armando Ivanović: "Izabrao sam ovaj smer jer ja od malih nogu pomažem svom ocu i volim tu tradiciju. Tada se okuplja društvo, razgovaramo."

Pannon RTV/Bognár Róbert

Kad su se svi dobro najeli, žene su počele da se pripremaju za večeru i plesnu zabavu.

Iren Šlingar, član uprave Kluba proizvođača Bačka Topola: "Svako ko želi može da večeras učestvuje u balu, na meniju će biti takođe sarma sa svinjokolja, čisto zdravlje."

Pannon RTV/Bognár Róbert

Na događaju je učestvovao i predsednik opštine Bačka Topola Adrian Satmari.

"Ova manifestacija ima važnu ulogu u negovanju i očuvanju naše tradicije, ali je važna i sa aspekta izgradnje i jačanja naše zajednice. Iz tog razloga lokalna samouprava opštine Bačka Topola podržava ovakve i slične događaje."

Pannon RTV/Bognár Róbert

Kod svinjokolja se oživljava jedan vekovni i milenijumski ritual. Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, је objasnio zašto su ovi događaji važni za vojvođanske Mađare.

Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara: „U trećoj deceniji 21. veka uzajamno poštovanje i nekada tradicionalna vrednost i dalje predstavlja pravu vrednosti. Nije istina da je moderan svet nespojiv s tim vrednostima, a istina je da se savremeni svet može braniti samo ako se vratimo ovim vrednostima."

Prijateljstvo, dobro raspoloženje su svima važni, a ovakve manifestacije u malim sredinama okupljaju ljude.

Bačka Topola
svinjokolj

Slične vesti

Najnovije

12:08, Frissítve: 12:18

Doprinos ograničenja

Majstorska radionica Međunarodne umetničke kolonije „9+1" u Staroj Moravici organizovana je 20. put. Tema ovogodišnjeg stvaralačkog kampa je: Doprinos ograničenja.
08:14, Frissítve: 09:45

Šta znači zeleno daljinsko grejanje?

Ekološki prihvatljivo, zeleno daljinsko grejanje postaje sve više rasprostranjeno u međunarodnoj praksi, uglavnom u Zapadnoj Evropi, ali već vidimo dobre prakse koje se primenjuju u zemljama u okruženju Srbije.

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Motociklizam je doživljaj života na dva točka

Armija motocikala, kožne jakne i rok muzika - to su neizostavni elementi jednog dobrog moto susreta. To su karakteristike i moto susreta u Molu, koji je organizovan drugi put i koji je već sada veoma popularan.