Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

„Tragom predaka" izložba u Kanjiži

2021.03.16
18:26
Forrás
Pannon RTV
U Galeriji „Dobo Tihamer" u Kanjiži otvorena je izložba „Tragom predaka" u okviru koje su izloženi arheološki artefakti.
Pannon RTV/Apczi Jenő

Postavku čine nalazi koji su otkriveni s jeseni 2019. godine tokom zaštitnih iskopavanja koja su rađena na trasi budućeg gasovoda. Na teritoriji opštine Kanjiža iskopavanja su rađena u blizini jezera Sarvaš kod Martonoša. Postavka može da se pogleda tokom radnog vremena galerije. 

Pannon RTV/Apczi Jenő

„Pronašli smo ostatke jednog malog naselja, njegove zalihe, utvrđenja, odvodne kanale za vodu. Osim toga tu imamo i nalaz koji je verovatno najvredniji u čitavom toku iskopavanja, to je zbirka koja se sastoji od pogača oker boje, da je tako opišem, a koja može da upućuje na više stvari. Reč je o materiji koja se koristila za bojenje, pojedinačna je otprilike veličine manjeg dlana, što su količine koje su pronalažene na drugim iskopavanjima. Ovde je otkriveno 63 takve pogače, što može da znači da se ovde odvijala trgovina, i da je to bila zaliha" objasnila je Leda Šiling, direktorica Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici.

Kanjiža
izložba

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Subotička crvena kovid zona

Ekipa Televizije "Pannon" je dobila dozvolu za snimanje u crvenoj zoni kovid bloka Opšte bolnice Subotica, tamo gde se leče najteži pacijenti. Snimili smo potresne snimke!

Vakcinisanje drugom dozom „Sputnjika" u Senti

U nedelju je 85 Senćana primilo drugu dozu vakcine „Sputnjik V". U Senti je do sada dato 7.500 doza vakcina i nadležni se nadaju da će u maju dostići 40-50 odsto imunizacije odraslog stanovništva.