Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Traži se sistemsko rešenje za problem migracije

2021.08.06
20:39
2021.08.06
20:52
Forrás
Pannon RTV
Đerđ Bakondi, savetnik mađarskog premijera za unutrašnju bezbednosti razgovarao je sa nadležnima u ministarstvu unutrašnjih poslova u Beogradu o traženju rešenja za situaciju sa migracijom.

O efikasnom rešavanju migrantske krize razgovarala je danas mađarska delegacija koju je predvodio Đerđ Bakondi, sa nadležnima u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije u Beogradu. Prema mišljenju višeg savetnika mađarskog premijera zaduženog za bezbednost ponovo jača pritisak migranata i novo stanje na vreme treba rešavati. Ištvan Pastor, predsednik SVM-a smatra da je potrebno održivo, sistemsko rešenje kako bi se omogućio normalan život u pograničnim naseljima.

Ilegalni migranti drže u strahu stanovništvo u pograničnom području na srpsko-mađarsko-rumunskoj tromeđi. Mada policija redovno odvozi migrante u neke od najudaljenijih prihvatnih centara, taksisti i trgovci ljudima u roku od nekoliko dana vraćaju ih na ove prostore. Stanovnici naselja Majdan i Rabe su ekipi Panon RTV-a na početku sedmice rekli:  migranti koji su se uselili u napuštene kuće struju kradu žicama koje vezuju za električne stubove.

Jedina prodavnica u selu nalazi se u ulici Petefi Šandora, mnogo je praznih kuća, i sve su već zauzeli ilegalni migranti – kaže Gizela Doro. „Tamo preko puta prodavnice je njih 50-60, nakon toga ima deset praznih kuća, oni su u svima."

Pannon RTV

Đerđ Bakondi, viši savetnik za bezbednost mađarskog premijera je rekao: na susretu se razgovaralo o aktivnostima koje se sprovode  na čuvanju mađarsko-srpske granice, o povredama graničnog prostora, o saradnji službi sile i rešenjima za tešku situaciju u pograničnim naseljima zbog prisustva migranata. Bakondi je naglasio: uskoro će biti preduzeti i konkretni koraci.

„Na moju inicijativu dali su pozitivan odgovor da smatraju korisnim da slično praksi koje su sprovele druge zemlje, mađarske i policijske snage organizuju zajedničke patrole  koje bi nesumnjivo imale velikog značaja u smislu efikasnosti i odvraćanja od prelaska granice. Izneo sam naša iskustva u pogledu trgovine ljudima, i njegovog zaustavljanja. Trgovina ljudima  je privredna aktivnost koja spada u krivična dela i izneo sam mere protiv toga i mogućnosti zajedničke saradnje" rekao je Đerđ Bakondi, viši savetnik za bezbednost mađarskog premijera.

Pannon RTV/Idei Sándor

Ištvan Pastor je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Đerđem Bakondijem podsetio da Savez vojvođanskih Mađara u srpskom političkom prostoru šest godina neprekidno skreće pažnju na probleme koje izaziva migrantska kriza, uprkos tome što su u mnogo slučajeva zbog toga obeleženi. Predsednik SVM-a takođe je ponovo skrenuo pažnju na to da aktuelna dešavanja u pograničnim naseljima zahtevaju efikasna rešenja.

„Taj pritisak kojem su izloženi ti ljudi, to je nečovečno. Ničim nisu zavredeli da ih se država odrekne na ovaj način. Mogu se migranti pokupiti sa tri autobusa, ali to je samo jednokratno rešenje. Želeli bi jedno sistemsko, stalno rešenje ovog problema kako bi se tamo moglo normalno živeti. Nadam se da će i ovaj današnji razgovor dovesti do takvog angažovanja, jer ovo traži zajedničko rešavanje i to pokušava da podrži" rekao je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a.

Policija Mađarske je ove godine uhvatila preko 54.900 lica koja su povredila njen granični prostor, dok je lane u istom ovom periodu uhvaćeno 17.000 lica. Uhvaćeno je i preko 500 trgovaca ljudima, a prošle godine u ovom periodu uhvaćeno je 200 lica. Ove godine ogromna većina osoba uhvaćenih u povredi graničnog prostora izjasnila se da su Avganistanci – rečeno je na konferenciji za novinare.

migracija
Đerđ Bakondi

Najnovije

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!