Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Tri nove investicije u Subotici i Adi

2019-07-19
20:08
2019-07-19
20:13
Forrás
Pannon RTV
Nastavljena razvojna ulaganja mađarske vlade u Vojvodini putem fondacije Prosperitati.

Mađarski ministar Laslo Palkovič je na svečanosti povodom tri nove investicije u Adi i Subotici koje je pomogla mađarska vlada kroz fondaciju Prosperitati rekao kako je zahvaljujući ovim programima u protekle tri godine otvoreno preko 1300 novih radnih mesta, te je integrisano 4 hiljade poljoprivrednih proizvođača.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je prilikom svečanosti u "Termometalu" u Adi kazao da u Vojvodini nema samo poljoprivreda svoju tradiciju već i metalska industrija. "Termometal" je osnovan 1986. Godine i zapošljava oko 570 radnika. Zahvaljujući pomoći u viini 1,3 miliona evra kupili su nove mašine za obradu metala. Generalni direktor Jožef Mičiz je kazao da su osim vrhunskih mašina za autoindustriju, vrednih 4,3 miliona evra, kupili i softver koji pomaže tehnološki napredak, kao i da će u stalni radni odnos da prime novih 69 radnika.

Druga firma iz Ade koja je ostvarila podršku je takođe osnovana 1986. godine, to je "T-1 Abraziv" koja se bavi delovima za prehrambenu industriju. Suvlasnik firme Tamaš Tot je tom prilikom rekao da im je cilj da do 2024. godine postanu lideri na tržištu i dodao da je reduslov za to kvalitet, a da je za to potrebna motivisana radna snaga, najmodernija tehnologija i inovacije. Zahvaljujući 480 hiljada evra podrške fondacije Prosperitati i vlastitom učešču kupili su bušilice i glodalice velikog kapaciteta.

Mađarski ministar inovacija i tehnologije Laslo Palkovič smatra da Karatski basen sa susednim državama do 2030. godine može da postane privredni motor Evrope.

U Subotici je predstavljena investicija u firmi "Digital Hive" koja se bavi informatikom. Osnivač Andor Koza kaže da su pre ove investicije imali 32 saradnika, a sada ih je 55, te da imaju dalje ambiciozne planove. Ukupna vrednost projekta je pola miliona evra, od čega je mađarska vlada putem fondacije Prosperitati obezbedila 175 hiljada evra.

Rukovodilac fondacije Prosperitati Balint Juhas kaže da u razvoju informatiku postoje ogromni potencijali, dok je ministar Palkovič kazao da konkurentnost ne bi bila uspešna da nema međudržavne saradnje. Dodao je da vlada Mađarske i Savez vojvođanskih Mađara preuzmaju na sebe taj zadatak.

Fondacija Prosperitati
Subotica
Ada
Laslo Palkovič
Ištvan Pastor
Balint Juhas

Slične vesti

Najnovije

21:15

Suficit u budžetu Vojvodine

Pokrajinska vlada usvojila Izveštaj o kvartalnom izvršenju vojvođanskog budžeta. Planom bio predviđen godišnji deficit od 5 milijardi, ali je ostvaren kvartalni suficit od 3,7 milijardi dinara.

Najčitanije

Otvoren granični prelaz Rabe-Kubekhaza

Peter Sijarto ministar spoljnih poslova Mađarske i Ivica Dačić ministar spoljnih poslova Srbije presekli vrpcu i svečano otvorili novi granični prelaz.