Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Hoffmann Artúr

Tribina u Temerinu

2019-04-18
19:45
Forrás
Szerbiai RTV
U Domu omladine održana je tribina na kojoj se čulo da je u Temerinu njih 360 bilo uspešno na konkursima Fondacije Prosperitati.

Kroz ove konkurse na prostor južne Bačke stiglo je oko 3,6 miliona evra podrške, što čini 40 odsto godišnjeg budžeta ovog naselja. Proteklih godina značajno je promenjena društvena situacija u Temerinu jer je zahvaljujući podršci mađarske Vlade više lokalnih privrednika i imanja imalo uslove da se razvija – naglasili su učesnici tribine.

Temerin je ozbiljno poljoprivredno područje. Iako je reč o maloj površni, ovde postoje veoma ozbiljna ulaganja u poljoprivredu i rezulati u ratarstvu i stočarstvu. Dakle, ovo je dobrodošlo Temerincima jer je poljoprivredna mehanizaija bila zasterela" rekao je dr Imre Nađ, predsednik Upravnog odbora Fondacije Prosperitati.

Na tribini održanoj pod nazivom „Mađarska nacionalna politika – 100 godina na samostalnom putu" učesnici su okupljene motivisali i da učestvuju na izborima za Evropski parlament. Ištvan Ternovac, novinar je rekao: od 2010. godine mnogi su prihvatili nacionalno jedinstvo kao dobru priliku da se obezbedi mađarsko državljansto, i to kao način lakšeg putovanja po svetu. Sada, učešćem na izborima za Parlament EU Mađari u Vojvodini mogu da uzvrate ovaj potez mađarskoj Vladi.

Smatram da ukoliko u nama Mađarima ima poštenja bećara, onda znamo da i mi moramo zdušno i aktivno da uzmemo učešća u jedinstvu nacije i da se borimo za one hrišćanske nacionalne ciljeve koje je formulisala vlada Viktora Orbana. Zbog toga je važno da budemo u Evropskoj uniji i da pomognemo i priključenje Srbije" Ištvan Ternovac, član, Izvršnog odbora, MNS (Mađarska sloga).

Elvira Kovač, poslanica u Skupštini republike Srbije smatra da je istorijska mogućnost da i Mađari uzmu učešća na izborim aza evropski parlament. Smatra važnim da stanovnici države, koja je još ipak daleko od Unije, mogu da utiču na formiranje sastava Evropskog parlamenta. „Važno je da imamo predstavnika, kao što je to bilo i u prethodnom periodu. Kao član mađarske delegacije on predstavlja i naše interese. Za nas je verovatno najbitnije da možemo da utičemo na to koliko će Savet biti spreman za proširenje, odnosno da u parlamentu bude sve više onih koji razumeju ovdašnju situaciju i doprinose tome da Srbija što pre postane članica Evropske unije".

Na tribini je skrenuta pažnja okupljenima da izborne listiće, za koje se očekuju da stignu u maju, popune sa pažnjom, jer oni koji su neispravno popunjeni biće nevažeći. Vojvođani mogu da glasaju i putem pisama.

Fondacija Prosperitati
Temerin
konkursi
tribina

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Nevreme u Subotici

Nešto pre 20 časova Suboticu je zahvatilo nevreme. U jednoj mesnoj zajednici pala je veća količina grada.