Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Trideset godina pančavačkog Kluba ljubitelja železnice

2020.08.05
15:59
2020.08.05
18:17
Forrás
Pannon RTV
Grupa radnika na železnici, ljubitelja železnice i modelara, volontira u cilju promocije železnice.

Jedna od zanimljivosti grada Pančeva je i da ima četiri železničke stanice. Železnička stanica na obali Tamiša međutim ne radi već trideset godina. U objektima koji se nalaze na stanici uređene su kancelarije, dok je Klub ljubitelja železnice u staroj čekaonici postavio muzej. Pored zgrade nalaze se dva železnička vagona povezana parnom lokomotivom, tu su smeštene klupske prostorije.

Pannon RTV

Josip Veber, predsednik i osnivač Kluba ljubitelja železnice: „Lokomotivu smo spasili u poslednjem trenutku, zahvaljujući Železničkom muzeju, jer je ona u njenom vlasništvu i doneli smo je zajedno sa dva vagona. Oni su, zajedno sa još dva manja, koja se nalaze na Železničkoj stanici Pančevo Varoš, jedina četiri vagona u Srbiji koji su zaštićeni kao spomenici tehničke kulture, a ova naša kompozicija kod Tamiša, gde ste je imali prilike videti, lokomotiva i dva vagona, to je jedinstvena kompozicija u Srbiji."

Pannon RTV/Idei Sándor

Članovi kluba dobrovoljnim volontiranjem održavaju prostorije i eksponate koji su im stavljeni na raspolaganje.

Aleksandar Stojanović, član kluba: „Svi obavljamo sve, ali svako ima svoju specijalnost. Moja je, na primer, završni deo, završno farbanje. Dakle, sve što dodatno treba uraditi, farbati, sve se radi ručno i autentično, kako bi se omogućilo da bude što je moguće bliže originalu i stvarnosti."

Od posetioca se mnogi vraćaju, jer vremešna zgrada i predmeti u njoj vraćaju uspomene iz detinjstva. Akademski umetnik Željko Komosar živi i radi u Beogradu, a svojim poznanicima takođe veoma rado predstavlja železnički muzej.

„Mislim da bi trebalo da obratimo pažnju na uređenje ovog muzeja, i na proširenje prostora. Inače, veoma često sam dolazio ovde tokom Noći muzeja. Ne samo ja, već i braća i sestre, moja porodica. Tako da smatram, i skrećem pažnju svih ljudi dobre volje, i naravno Grada, da ovaj prostor učine plemenitijim i, ako je moguće, da ga prošire."

Zbog koronavirusa ove godine će verovatno izostati Noć muzeja. Prema planu, članovi kluba će iskorisiti ovaj period za uređenje prostorija.

Pančevo
železnica

Najnovije

18:46, Frissítve: 18:51

Budi i ti vatrogasac

Oni koji su šetali centrom Subotice mogli su se upoznati i sa najsavremenijim vozilima, tehničkom opremom i uniformama vatrogasne službe u Subotici. Smotra je organizovana povodom Dana vatrogasaca.

Najčitanije