Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Trke magaraca po 37. put u Bačkim Vinogradima

2019-08-25
21:36
Forrás
Pannon RTV
Ove godine se 37. put održavaju Trke magaraca u Bačkim Vinogradima. U sklopu događaja organizovana je biciklistička trka, tombola, kviz, a uveče koncert za ljubitelje dobre muzike.

Preskakanje kanala sa vodom bio je pravi izazov za takmičare, ali je Jožef Saloki na magarcu Jadran projurio kroz sve prepreke, ostavljajući ostale iza sebe. Zasluženo su pobedili kao i prethodnih niz godina. “Ide kao raketa, ne treba ga moljakati.”

Deca su se takođe zabavljala, jahali su ponije i takmičili se međusobno. Voditelj manifestacije bio je naš kolega Đerđ Mesaroš a RTV Pannon medijski pokrovitelj.

Inače, trka magaraca okružena je legendom. Prema predanju, jedna ekonomija je naručila veliki broj magaraca ali na kraju ih nisu preuzeli. Meštani su iskoristili priliku i stoku su preuzeli za male pare. Budući da su sitnije građe, bili su dobri u obrađivanju vinograda. “Pre 37 godina došli smo na ideju da organizujemo trku za zabavu meštana. Jako dobro je uspelo i od tada je svake godine organizujemo“ kaže Robert Katona, predsednik saveta MZ Bački Vinogradi.

Manifestacija se održava svake godine, poslednje nedelje u avgustu, a gosti dolaze iz okolnih sela, gradova, čak iz Mađarske stiže veliki broj posetilaca.

trka
trka magaraca
magarac
Bački Vinogradi

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Prelo – u Bajši oživeli stare običaje

U Bajši su prikazani običaji zimskih poseta. Manifestacija pod nazivom Prelo, održana je u ovom bačkom selu po petnaesti put. Prelo oživljava stare običaje u selu.

Nastavlja se prolećno vreme

Padavine se na našem prostoru očekuju tek u prvoj polovini sledeće nedelje, navodi se u prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.