Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Trojezične table u Vojlovici

2020.12.24
07:19
Forrás
Pannon RTV
Park, u kome se nalaze Reformatorska i Evangelička crkva, zvanično je nazvan Parkom Reformacije 2018. godine, ali je tek sada obeležen tablom.

Vojlovica sada ima trojezične table sa imenima ulica i trgova. Nandor Balog, predsednik Saveta, MZ Vojlovica: „Trojezične table su postavljene na uglovima ulica, tako da će biti između dva i četiri znaka na svakom ćošku i na svakoj raskrsnici, tako da je to blizu, odnosno tačno 136 tabli.".

Pannon RTV

Pored opštine Pančevo, značajnu ulogu u realizaciji projekta Mesne zajednice Vojlovica imali su Savez vojvođanskih Mađara, Mađarski nacionalni savet, Slovački nacionalni savet, Kulturni savez vojvođanskih Mađara, odnosno sveštenici Reformatorske i Evangeličke crkve. Marton Nemet, predsednik mesne organizacije SVM-a: „Ovo je od velike važnosti za dalji razvoj ionako dobrih međunacionalnih odnosa u ovoj multietničkoj zajednici, s obzirom na veliki broj mešovitih brakova, u kojima se neguju tradicionalne vrednosti nacionalnih manjina."

Pannon RTV

2017. godine, povodom obeležavanja 500-godišnjice Reformacije u Vojlovici, rođena je zajednička inicijativa dve crkve za preimenovanje lokalnog parka u Park Reformacije. Bela Halas, biskup Reformatorske crkve: „Ovo je jedino mesto u Vojvodini, ovde u Vojlovici, u ovom parku, gde su slovačka Evangeličke crkva i Reformatorske crkva jedna pored druge. U to vreme, 1902. godine, obe crkve su bile istovremeno osvećene, a pošto su obe crkve protestantske, dakle kako i slovačka Evangelička, tako i naša Reformatorske, Reformacija nas ujedinjuje i za nas je to velika radost i veoma važan događaj."

Pannon RTV

Vojlovicu u većini naseljavaju Mađari, Srbi i Slovaci. Maja Vitman, gradski menadžer, Pančevo: „Važno je napomenuti da su u Vojlovici, u procesu zamene tabli, pored srpskog jezika i ćirilice, izvršene promene i na mađarskom jeziku i pravopisu, ali i na slovačkom, jer ljudi ovde tradicionalno žive već decenijama decenije, imaju dobre ljudske i komšijske odnose, žive u ljubavi i grad je to jednostavno želeo da podrži."

Slične promene dogodile su se još u pet naselja koja pripadaju Pančevu, između ostalih i u Ivanovu.

table
Vojlovica
Savez vojvođanskih Mađara
Marton Nemet
Bela Halas
Maja Vitman

Najnovije

Najčitanije

Peti svetski susret Oromčana

Organizatori su pripremili šarolike programe za peti Svetski susret Oromčana održanog u subotu popodne, a za koji je vladalo veliko interesovanje.

Migranti preplavili i šumu u Martonošu

Migrante su pre nekoliko dana pokupili iz Horgoša, a pre tri nedelje iz Martonoša. Vlast redovno proverava naselja pograničnog dela severnobačkog područja, međutim, prema rečima meštana, taxisti konstantno vraćaju ilegalne migrante.