Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Trojni susret u Bezdanu – kulturna raznolikost Srba, Mađara i Hrvata

2021.08.01
17:41
2021.08.01
17:46
Forrás
Pannon RTV
Na Kanalskoj obali u Bezdanu održani 16. Trojni susreti. Podunavski dan kulture je tokom godina izrastao u jedan od najznačajnijih događaja Zapadne Bačke.

Veliki i mali čitavog naselja su izašli na obalu kanala kako bi se sreli sa prijateljima, pojedu dobre zalogaje, razgledaju po vašaru i uživaju u kulturnom proramu.

Šandor Foki, Bezdan: “Tradicija se mora održati, zar ne? Sad će početi program, biće lepo.”

Eva Čapo, Bezdan: “Zaista nam se sviđa ovaj događaj, uvek dođemo sa prijateljima. Ovo je lepo okupljanje jer imamo više prijatelja koji žive u inostranstvu, sada dolaze kući pa možemo biti zajedno.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Posetioce je na vašaru starih zanata čekala bogata ponuda. Lokalna udruženja su takođe predstavila svoja dela rađena na tradicionalan način.

Franciška Nađ, članica Kluba žena “Vredne ruke“ Bezdan: “Ovde, u pozadini je nasleđe naših baka, a ovo su sadašnji radovi. Koristimo sve vrste motiva u vezu i šivenju, kako staro i novo, moderno.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Rozalija Holpert, predsednica sekcije “Crvena ruža” Bezdan: “Radimo rukotvorine, mnogo vrsta, bele i u boji. Sve vrste koje možete zamisliti.”

Svrha Trojnog susreta svakako je predstaviti kulturnu raznolikost Srbije, Mađarske i Hrvatske.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Terez Mate, predsednica veća MZ Bezdan: “Bezdan je na tromeđu Hrvatske, Mađarske i Srbije, zato je naziv Trojni susret. Ovo je jedini takav veći pokret u selu. Publiku zabavljaju razni majstori starih zanata, stare kuhinje i narodni ansambli.”

Dvodnevni događaj ove godine su organizovali Mesna zajednica i Grupa građana “Mostovi Bezdana” sa predsednicom Tamara Šerešna čelu: “Radimo na očuvanju kulture, tradicije i nastavljamo putem koji nam je neko već raskrčio. Prohodan put, u svakom slučaju.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Tokom programa nastupila su i kulturna društva iz Srbije I Mađarske.

Trojni susret
Bezdan

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.