Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

U 73 škole će biti prvaka na mađarskom nastavnom jeziku

2019-08-29
20:02
2019-08-29
20:08
Forrás
Pannon RTV
Oko 1360 mađarskih učenika će započeti novu školsku godinu u vojvođanskim školama, ali će njihov broj tek krajem septembra biti konačan.

Rekla je u našem programu „Subjektiv” Aniko Jeras, predsednik Izvršnog odbora Mađarskog nacionalnog saveta. 
Da bi početak bio uspešan Mađarski nacionalni savet i druge ustanove pokušavaju na više načina da pomognu roditeljima i deci.

Školske torbe, školski pribori, stipendije, knjige bajki – to su samo nekoliko stvari sa kojima MNS pokušava da olakša roditeljima početak školske godine. A u školama na primer organizuju otvorene dane, da bi učenici početkom septembra došli u već poznatu sredinu. Važno je da prvaci još neće dobijati ocene, oni će se ocenjivati samo opisno – rekla je Beata Bognar, direktor Osnovne škole „Majšanski put” prilikom snimanja emisije „Subjektiv”: „U septembru još nije svako dete zrelo za školu, neki će tek godinu dana kasnije biti spremni za školski rad. Zato mislim da je bolje ako prvaci nisu pod stresom zbog loših ocena, time ćemo im jačati samopouzdanje. Možda će u drugom razredu već i fizički, i psihički, a i mentalno biti zreliji, pa će imaće iste šanse kao ostali učenici.”

Savez „Rakoci“, sa sedištem u Budimpešti već je podelio knjige bajki, kao i školske torbe deci koja su predškolsku nastavu pohađala na mađarskom jeziku. Osim toga će dobiti pakete i od MNS-a sa školskim priborom u vrednosti od oko 5000 dinara.

Aniko Jeras, predsednik, Izvršni odbor, MNS: „Mislim da paket sadrži sve što je potrebno jednom prvaku. Osim toga prvaci koji su upisani u mađarsko odeljenje, i ove godine će od Saveza „Rakoci” dobiti stipendiju u iznosu od 10 hiljada forinti, što će stići krajem oktobra ili početkom novembra.”

Nastavlja se i program „školski autobus”, koji je uveo MNS. Prošle godine je putovalo 250 učenika na teritoriji 12 lokalnih samouprava, ali ako se ukaže potreba, program se može proširiti – kaže Aniko Jeras.

Predsednica Izvršnog odbora MNS je naglasila da su skoro svi udžbenici na mađarskom jeziku odštampani za prvi i peti razred, a kod drugog i šestog razreda kasne dva udžbenika, koji će uskoro takođe biti gotovi.

osnovna škola
Aniko Jeras
Mađarski Nacionalni Savet
Beata Bognar

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije