Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

U Adi raste broj zaraženih virusom korona

2022.01.11
15:30
2022.01.11
15:57
Forrás
Pannon RTV
U lokalnu kovid ambulantu javlja se tri puta više građana nego u prethodnom periodu. Uprkos tome, ne raste spremnost građana za vakcinaciju – kažu nadležni.

Na punktu za imunizaciju Doma zdravlja u Adi svakog radnog dana od 8 do 14 časova moguće je primiti vakcinu. Janoš Tormaš došao je da primi drugu dozu cepiva, ali kako kaže, uz vakcinisanje sve čini kako bi izbegao zaražavanje.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Verona Nađmeljkuti takođe smatra da je vakcinisanje važno. Kaže da u porodici već ima članova koji su prelažali zarazu.

„Unuče je preležalo zarazu, nije imalo snažnije simptome. Bolela ga je glava, imao je malo temperaturu, ali ipak je tek 15 godina, mlad organizam i očigledno bolje podnosi.

- Kako se vi štitite od virusa?

- Uglavnom maskom, dezinfekcijom ruku, kućnim sapunom."

Ko oseti prve simptome bolesti treba odmah da se javi lekaru – kaže dr Erika Horvat Arežina, lekar Doma zdravlja u Adi.

„Većina obolelih uglavnom nije primila vakcinu, što ponovo potvrđuje da vakcinacija ima veliki značaj. Oni koji su primili vakcinu i razboleli se, imaju lakšu kliničku sliku."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

U Adi je do sada 5.178 građana primilo prvu, 5.067 drugu, a 3.124 treću dozu zaštitnog cepiva. Dr Andraš Balog, direktor Doma zdravlja u Adi za brojke kaže da su izuzetno oskudne. Kao specijalista ginekolog dodaje da je važno da i trudnice iskoriste mogućnost da se vakcinišu.

„Mi na osnovu metodološkog uputstva, koje smo dobili od Društva ginekologa Srbije i koje je u saglasju sa stavom Društva ginekologa SAD, kao i sa Kraljevskim engleskim društvom ginekologa i babica, smatramo da ne postoji ni jedna prepreka da se i trudnice vakcinišu. Nema prepreka za to ni u prvih 12 nedelja."

Virus koji je krenuo iz Vuhana u Kini, već dve godine nam otežava život. Dr Andraš Balog, direktor Doma zdravlja u Adi kaže da trenutno u Adi imaju registrovanog 41 obolelog od virusa korona.

Ada
korona virus

Najnovije

16:28

Istorija Srema

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor" u Maradiku je predstavljena knjiga Ferenca Urija „Istorija Srema".
17:02, Frissítve: 19:31

Karnevalska atmosfera u Debeljači

Na karnevalu u Debeljači je obilovalo sa lepim kostimima, ukusnim specijalitetima i puno smeha, takođe je organizovano takmičenje u kuvanju gulaša, na kojem su učestvovali gosti iz inostranstva. Na karnevalu je više od 200 dece bilo kostimizirano.

Najčitanije

Neopravdano visoka cena ogrevnog drveta i peleta

U Srbiji su cene ogrevnog drveta i peleta neopravdano visoke, i prodavci moraju da prestanu sa podizanjem cena - rekao je Igor Braunović, vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća „Srbijašume".

Velika poseta vašaru u Kanjiži

Ove godine, izuzetno je u subotu održan prvi prodajni vašar stoke i zanatskih proizvoda. Izbor je bio velik, kao i interesovanje.

Obeležava se Dan sela u Bačkim Vinogradima

Svake godine u drugoj polovini maja, od početka 1990-ih, sa manjim prekidima, se obeležava Dan sela u Bačkim Vinogradima. Svrha mu je druženje, izgradnja duha zajedništva, grupno kuvanje, bez takmičenja. Ove godine se ovčetina krčkala u koltiću.