Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

U Adorjanu su i na drveću visile kobasice

2019.11.30
23:05
Forrás
Pannon RTV
U mestu na obali Tise je deveti put organizovan Festival krvavice i kobasice. Na takmičenje koje održano u okviru manifestacije prijavile su se 132 ekipe.

Festival je započeo tradicionalnim svinjokoljem u subotu ujutro. Šurili su je sa slamom. Nakon toga su ekipe dobile sastojke potrebne za krvavicu i kobasicu. To je značilo pet kilograma iznutrica za krvavicu i 5 kilograma mase za kobasicu.

Od 132-e ekipe mnoge su došle da se takmiče iz Mađarske. Gjula Erhard, gradonačelnik mesta  Čanjtelek: „Postoji veoma jednostavna tajna pravljenja ove krvavice i kobasice. Potrebno vam je kvalitetno meso, kvalitetne iznutrice i ja mislim i malo spretnosti. Uspeo sam da dovedem stručnjake koji su profesionalni u ovome i nadam se da možemo da ostvarimo dobar plasman."

Čaba Boršoš, osnivač festivala, nije u početku verovao da mogu da naprave tako kvalitetnu manifestaciju, naime na dan festivala u Adorjan poseti blizu 10 hiljaa ljudi. "Na kraju novembra je Adrašov dan, i prema običajima nekada su upravo na taj dan počeli svinjokolji. Zbog toga smo odlučili da ovaj festival organizujemo krajem novembra, evo sada već deveti put. "

Ištvan Pastor, predsednik SVM-a je takođe prisustvovao manifestaciji u Adorjanu. On je sa zadovoljstvom primetio da se festival razvija iz godine u godinu: „Dovoljno je samo pogledati oko sebe i razmisliti o tome da je ovo deveta manifestacija. Vidim da je iz godine u godinu sve bogatija i privlačnija, ne samo za meštane i građane Kanjiže, već i za celu okolinu. Mislim da je festival prerastao u dan na koji ljudi računaju. Kada krene sezona svinjokolja onda svi znaju da se u Adorjanu održava jedan tako lep događaj. "

Na manifestaciji su goste čekale besplatne sveže krvavice i kobasice i bogat izložbeni vašar.

Festival krvavice i kobasice
Adorjan

Najnovije

15:27, Frissítve: 17:13

Svetski dan bez duvana

Dnevno od raka pluća u Srbiji umire 13 ljudi, a 90 odsto njih su pušači. Danas se obeležava Svetski dan bez duvana. Srbija se po broju pušača nalazi na petom mestu u Evropi.

Najčitanije

Turistički letovi balonima

Projekat Srpska Kapadokija ima izuzetan turistički značaj ne samo za lokalnu samoupravu Inđije već i za Srbiju i ceo region, kažu nadležni.

10. Kanjiški dani vina

Kanjiški dani vina obeležavaju ove godine značajan jubilej. Manifestacija se ovog vikenda po deseti put organizuje u Kanjiži, koju je već u petak uveče posetilo više stotina ljudi.