Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

U Bačkoj Topoli održan komemorativni skup povodom deportacija Jevreja pre 77 godina

2021.06.20
14:50
2021.06.20
16:42
Forrás
Pannon RTV
Događaj je održan na lokalnom Jevrejskom groblju. Zbog epidemije korona virusa, komemoracija je prošle godine održana samo putem interneta.

Komemoracije vezane za Holokaust održavaju se u Bačkoj Topoli od 2002. godine. Od 18. veka pa nadalje, Jevreji u Bačkoj Topoli su svojim znanjem i kapitalom uveliko doprineli prosperitetu tog mesta - rekao je lokalni istoričar Pal Červenak.

„Taj proces je prekinut 1944. godine, kada su Jevreje iz Bačke Topole diskriminisali, baš kao i osamsto hiljada ljudi u Mađarskoj, a zatim pokušali, i u većini slučajeva i uspeli da ih deportuju na teritoriju Nemačke imperije, gde su izgubili svoje živote u gasnim komorama, logorima i prinudnom radu. Znamo za dve stotine sedamdeset i dva Jevreja iz Bačke Topole."

Pannon RTV/Juhász Géza

U Bačkoj Topoli više nema jevrejske zajednice. Jevrejsko groblje održava lokalna samouprava.

Robert Kovač, šef kancelarije Jevrejske opštine Subotica: „To je jedan veoma lep gest da lokalna samouprava u Bačkoj Topoli održava Jevrejsko groblje i da svake godine organizuje ovu komemoraciju, i nije otrcana rečenica da oni kojih se sećamo na neki način žive među nama."

Pannon RTV/Juhász Géza

Na samom događaju je Akoš Hajvert odrecitovao pesmu Mikloša Radnotija: „Pismo supružniku". Nakon toga su izrečene molitve na hebrejskom jeziku.

Adrijan Satmari, predsednik opštine Bačka Topola: „Najvažniji zadatak zajednice je da obezbedi da se takvi događaji više nikada ne ponove, da radimo na tome da se mržnja više nikada ne pojavi u našoj zajednici, i da se kao rezultat te mržnje više nikada ne ugasi ni jedan nevini život."

Pannon RTV/Juhász Géza

Na samom događaju su položeni venci na spomen-ploču koja je postavljena na groblju.

Bačka Topola
komemoracija
holokaust

Slične vesti

Najnovije

15:10, Frissítve: 15:20

Centar znanja holističke medicine

U okviru projekta NATURAL HEALTH - Za zdravlje kroz zaštitu prirodnog nasleđa
formiran je Centar znanja. Centar znanja je dvojezična studija koja karakteriše trenutno stanje pogođenih područja u oblasti holističke medicine.
14:48, Frissítve: 16:49

Migranti ne odustaju

Brojni migranti u okolini Horgoša i dalje su uporni i po svaku cenu žele da stignu do Evropske unije. Meštani strahuju da će se sa dolaskom hladnog vremena migranti naseliti gde god je moguće.
17:13, Frissítve: 16:47

Groblja u svečanom ruhu

Prvi novembar je praznik Svi sveti, a dan kasnije, 2. novembar je Dan mrtvih. Tada se ukrašavaju večna počivališta, sveće osvetljavaju nadgrobne bašte, i mnogi se prisećaju svojih najmilijih koji više nisu živi.
16:15

Kovid propusnice u praksi

Tokom vikenda je trajao probni rok u vezi sa kovid propusnicama, pa inspektori tada još nisu kažnjavali, ali su zato upozoravali sve one koji su učestvovali u žurkama.

Najčitanije

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.