Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

U Beogradu izvedena plesna predstava „Sokolova pesma"

2022.05.12
13:49
2022.05.12
18:06
Forrás
Pannon RTV
Ansambl narodnih igara i pesama Srbije „Kolo", pripremio je novu predstavu, i to sa rediteljem iz Mađarske. Premijera predstave „Sokolova pesma" bila je u Beogradu.
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Ansambl, koji neguje narodnu tradiciju, želeo je da sa ovom produkcijom predstavi narodnu igru iz jedne nove perspektive. Reditelj i koreograf ove predstave je Gabor Mihalji, direktor Mađarskog državnog folklornog ansambla.

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Komad prikazuje jednu ljubavnu priču, dodirujući tradiciju i narodne običaje.

Milan Bačkulja, član ansambla: „Svakako je zahtevna predstava, zahteva i veliku fizičku kondiciju, koncentraciju i razne vrste veština, koje ja mislim da igrači „Kola" očigledno poseduju, sudeći po reakciji publike."

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Ovo je za Ansambl narodnih igara „Kolo", prva produkcija ove vrste. Priprema predstave je trajala dve godine.

Vladimir Dekić, direktor Ansambla narodnih igara i pesama Srbije „Kolo": „Mislim da pored tog rezultata, što je zaista predstava odlična, je u stvari najveća vrednost upravo transformacija ansambla i transformacija ovih igrača, za koje su ljudi navikli da ih vide u nekom određenom formatu."

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Mađarski koreograf Gabor Mihalji posetio je Srbiju 2018. godine, na poziv „Collegium Hungaricum"-a, i tada se upoznao sa Ansamblom narodnih igara „Kolo".

„Možda moj, pomalo izdvojeni pogled na svet, može pomoći u tome da se na scenu postave najvažnije stvari. Može da pokaže sve ono što je posebno i jedinstveno u srpskoj kulturi, svojstveno samo njima i da se nekako uvuče ono što sam već pomenuo, da je i ova kultura deo jedne jedinstvene evropske kulture. Naravno sa svojim veoma snažnim nacionalnim karakteristikama."

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Plesna predstava će tokom maja biti izvedena u Novom Sadu i Budimpešti.

Beograd
ples
predstava
Sokolova pesma

Najnovije

14:31

Jul nas dočekuje sa visokim temperaturama

Jul nas dočekuje sa temperaturama od 36-37 stepeni. Dobra vest je da toplotni talas moramo da trpimo još samo nekoliko dana, naime, blago zahlađenje u naše krajeve stiže početkom sledeće nedelje. Međutim, vreme pogodno za kupanje neće biti narušeno.
14:10

Olakšan železnički teretni saobraćaj

Odbor za spoljne poslove Skupštine Srbije je dao saglasnost za primenu Sporazuma između vlada Srbije i Mađarske o izmenama Sporazuma o graničnoj kontroli u drumskom, železničkog i vodnom saobraćaju – objavila je Elvira Kovač na svom profilu.

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.