Ugrás a tartalomra
MTI/Illyés Tibor

U Budimpešti otvorena Svetska izložba lova i prirode

2021.09.25
16:33
2021.09.25
17:41
Forrás
Pannon RTV
Svetska izložba lova i prirode otvorena je u Budimpešti, u Hungekspu. Izložba traje dvadeset dana, s motom "Jedno s prirodom".

Događaj je započeo misom, a zatim je svečano otvoren kip Totema koji predstavlja glavu jelena sačinjenu od rogova jelena. Organizatori očekuju najmanje milion posetilaca iz 100 zemalja. 2. oktobra predstaviće se i izlagači iz Vojvodine.

Posetioce Svetske izložbe lova i prirode "Jedno s prirodom", koja se otvara danas u Hungekspu i traje gotovo tri nedelje, očekuje oko hiljadu i petsto programa, rekao je Zoltan Kovač, poverenik mađarske vlade zadužen za organizaciju događaja u emisiji pod nazivom "Aktuelno" na kanalu televizije M1. Rekao je da će na događaj doći pedeset izlagača i "bezbroj" stručnih organizacija. Naveo je kako će sve poznate organizacije koje se bave zaštitom divljih životinja, zaštitom životne sredine, uzgojem divljači i lovom biti prisutne na svetskoj izložbi tokom narednih 20 dana koliko će izložba biti otvorena.

Zoltan Kovač je takođe rekao o svetskoj izložbi, koja se održava na 75.000 m2, na prostoru šest dvorana će biti stalna postavka, dok će u preostale dve biti trgovinski sajmovi. Stalne izložbe pružaju uvid u mađarsku istoriju, različita lokalna staništa i životinjske vrste. Naglasio je kako je na svetskoj izložbi izgrađen akvarijum od milion litara u koji su stavljene mađarske vrste riba, među njima i moruna.

MTI/Czeglédi Zsolt

Rekao je i da će na reviji trofeja, na oko 5.000 m2, biti predstavljeno hiljade trofeja. Takođe imaju demonstraciju oružja i može se steći znanje o tradicionalnim metodama lova. Napomenuo je i kako će strani izlagači biti prikazani na jednom od najvažnijih mesta, u "međunarodnoj dvorani" na površini od oko 20.000 m2. Učesnici će doći iz ukupno stotinjak zemalja, dodao je Zoltan Kovač, ukazujući da će osim izložbi biti i šest međunarodnih konferencija i sastanaka.

Vladin poverenik je spomenuo da je tokom dvadeset dana Svetske izložbe više od petsto seoskih događaja povezano i sa programima glavnog grada.

Budimpešta
Svetska izložba lova i prirode

Najnovije

14:02, Frissítve: 16:33

U Kanjiži otvoren Turistički informacioni centar

U kancelariji turisti mogu pronaći različite suvenire, odnosno lokalne proizvode, ali takođe mogu saznati i nešto više o turističkim potencijalima opštine. Centar je nastao kao rezultat saradnje lokalne samouprave, nevladinih organizacija i preduzetn
13:09, Frissítve: 16:24

Smotra narodne muzike i folklora u Pančevu

U Pančevu je održana Gradska smotra muzičkih i folklornih udruženja. U velikoj sali Kulturnog centra je svoj program brojnoj publici, koja se okupila u lepom broju, prikazalo deset udruženja, domova kulture i školskih amaterskih grupa.
12:31

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.