Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

U čast Mihalja Silašija-organizovani „Silaši dani" u Mužlji

2022.02.27
17:47
2022.02.27
19:07
Forrás
Pannon RTV
U Mužlji je nastupilo više od 130 citeraša, u okviru 18. „Silaši dana".
Pannon RTV/Lukács Attila

Broj izvođača i nivo produkcije takođe su bili dostojni ove sada već punoletne manifestacije. Citeraši su odali počast Mihalju Silašiju, jednom od pionira sviranja citre u Vojvodini i ujedno su promovisali sviranje citre.

Pannon RTV/Lukács Attila

Pozorišna dvorana i pozornica Mađarskog kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor" je bila u potpunosti ispunjena. Atmosfera na ovoj manifestaciji je ponovo pokazala da muzika na citrama još uvek živi u Vojvodini. Jožef Dobo, organizator, Mađarsko kulturno-umetničko društva „Petefi Šandor",Mužlja: "Mogu da kažem da sam pozvao negde oko 24-25 grupa ili solista, gotovo svi su se odazvali pozivu. Takođe mogu da kažem da su izvođači na citri bili prisutni iz svih delova Vojvodine i zastupali su muziku sa citri."

Pannon RTV/Lukács Attila

Elvira Kovač, potpredsednica Saveza vojvođanskih Mađara, je rekla u svom pozdravnom govoru da je zadatak političara, citeraša, muzičara i ljubitelja narodne umetnosti isti. Svi rade na tradiciji, samopoštovanju, samoidentifikaciji. "Moramo očuvati sve naše institucije. Uprkos racionalizaciji, institucije moraju da opstanu. Mora se ozbiljno raditi da se očuva kvalitet i da se stvore prave vrednosti, isto tako da se te prave vrednosti posle i očuvaju."

Pannon RTV/Lukács Attila

Manifestaciju je otvorio Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta. "Jedinstveno, posebno i naše. Toliko naše da će sam instrument citra da predstavlja baštinu ovog prostora, kao i same pesme koje se sviraju na ovom instrumentu. To je vrednost koja je našla svoj put i u polju književnosti, bilo preko Ferenca Ferenca ili čak Nandora Giona."

Pannon RTV/Lukács Attila

Manifestacija „Silaši dani" je prošle godine, zbog situacije uzrokovane epidemijom, održana u septembru, umesto kako se uvek održava, krajem februara. Tako su citeraši imali priliku da se za kratko vreme susretnu dva puta. Bela Micik, instruktor za sviranje na citri, Novi Bečej: "Stvarno mi je drago. To je najjednostavniji način da kažem da smo se svi okupili, da je toliko mnogo ljudi došlo ovde. Postoje nove generacije, učenici četvrtog, petog razreda, mladi ljudi, sve do starijih osoba."

Mihalj Silaši je bio poznat po jedinstvenom stilu sviranja na citri.

Mužlja
Silaši dani
Mihalj Silaši
citeraši

Najnovije

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Lepe frizure za humani cilj

U Senti je organizovano humanitarno šišanje. Organizatori su prikupljali pomoć za „Beba-mama" klub u Senti koji u naselju obavlja humanitarne aktivnosti.