Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

U celoj Vojvodini počela akcija "Nedelja za čistiju Vojvodinu"

2019-06-24
15:33
2019-06-25
16:40
Forrás
Pannon RTV
Na teritoriji AP Vojvodine je počela akcija „Nedelja za čistiju Vojvodinu". Akcija obuhvata i Suboticu gde se uklonila jedna divlja deponija.

"Nedelja za čistiju Vojvodinu" sprovodi se kao uvod u aktivnosti koje proizilaze iz Deklaracije o zaštiti životne sredine u AP Vojvodini, kojom je, između ostalog, predviđeno da se do kraja sledeće godine uvede zabrana korišćenja plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, kako bi se zaštitila priroda i obezbedio zdraviji i lepši život građana.

„Na teritoriji AP Vojvodine će se u ovoj nedelji očistiti 36  lokaliteta u 20 lokalnih samouprava", izjavio je pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić, na početku akcije „Nedelja za čistiju Vojvodinu".

Pored četiri lokacije na Fruškoj gori, na kojima se nalaze poznata izletišta: Iriški venac, potez prema Vrdniku, Zmajevac i Brankovac, prema rečima Vladimira Galića, od 24. do 27. juna, kreće se u čišćenje niza lokaliteta u celoj Vojvodini.

Uklanjanje smeća počinje i na Stažilovu i u Dvorskoj bašti u Sremskim Krlovcima,  u Apatinu, Odžacima, Vrbasu, Adi,  na priobalju Tise kod Bečeja i Kanjiže, u Novoj Crnji, Sremskoj Mitrovici, Novom Bečeju, Novom Kneževcu, Čoki, Kikindi, Zrenjaninu, Subotici, Novom Sadu, Inđiji i Rumi. Kampanja „Nedelja za čistiju Vojvodinu" vodiće se u specijalnom rezervatu prirode Deliblatska peščara, kao i na Obedskoj bari.

U akciju su uključeni JP „Vojvodinašume", Nacionalni park Fruška gora, Zavod za zaštitu prirode Vojvodine, lokalne samouprave i veliki broj volontera.

Pokrajinska vlada je saopštila takođe da se akcijom sprovodi u delo Deklaracija o zaštiti životne sredine, koja je u Vojvodini usvojena 28. maja i njome je predviđena organizacija akcije "Nedelja za čistiju Vojvodinu"  i „Nedelja za zeleniju Vojvodinu".

Vojvodina

Slične vesti

Najnovije

09:20, Frissítve: 09:25

Koliko je zdrava bebi hrana?

U hrani za bebe sadržaj šećera je previsok – oglasila se Svetska zdravstvena organizacija. SZO je zbog toga ne preporučuje bebama mlađim od šest meseci.

Najčitanije

Devojka iz Horgoša je lepotica štranda

Po oceni žirija Noemi Sabo ponela je krunu Mis štranda dnevnog lista „Mađar so". Ona će predstavljati Vojvodinu na izboru za najlepšu Mađaricu na svetu.

Deponija kod Bikova reciklira sav otpad

Subotica je danas bila domaćin kampanje “EU zeleni dan”. Tim povodom je delegacija EU sa predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine Srbije obišla Regionalnu deponiju kod Bikova.