Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

U Čoki održana onlajn likovna kolonija

2020.12.08
21:13
Forrás
Pannon RTV
Likovna kolonija „Svako dete je rođeno kao umetnik" ove godine održana je u onlajn formatu. Organizator Mađarsko kulturno društvo „Mora Ferenc" nije želelo da prekine višegodišnju tradiciju.

Od pripremljenih radova organizovana je i izložba koja može da se pogleda, uz ograničen broj posetilaca, u sedištu ustanove. 

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Ukupno 15 učesnika prijavilo se za koloniju, ne samo iz Vojvodine, već i iz inostranstva. Teme radova slobodno su birali sami učesnici, koji su radili u različitim tehnikama. Kolonija je održana početkom novembra, a tokom dve sedmice mladi su mogli da pripreme i više radova.

„Uvek sam iskren. Mogu da kažem da sam s jednim delom veoma zadovoljan, ali ima i jedan manji deo radova od kojih sam malo više očekivao. Želim jednu drugu dimenziju, kada je reč o umetnosti. Sada je nedostajao direktan i neposredan kontakt sa decom kada rade. To je ovoga puta izostalo" kaže Igor Savićević, istoričar umetnosti i pedagog. 

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Koloniju je prvo organizovala grupa mladih. Pre četiri godine, nakon duže pauze, rukovodstvo Mađarskog kulturnog društva „Mora Ferenc" oživelo je ovu inicijativu.

„Ostavili smo prostora i za nove profile, i mislim da smo dobro učinili, jer smeju da se jave i oni đaci koji u sebi osećaju talenat, ali nemaju kome da se obrate da bi ga iskazali. Pronašli smo one pedagoge na koje mogu da se oslone i odlučili smo da ćemo ovo nastaviti i u budućnosti" kaže Erika Kiš Tot, rukovodilac Mađarskog kulturnog društva „Mora Ferenc" iz Čoke. 

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Neophodna sredstava za rad obezbeđena su kroz konkurs kod pokrajinskog Sekretatrijata za obrazovanje, propise, javnu upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Izložbu ostvarenja nastalih na koloniji publika, u ograničenom broju, može da pogleda u prostorijama društva. 

Čoka
likovna kolonija
onlajn

Najnovije

16:36, Frissítve: 17:30

Ko je najbolji seljak u Molu?

Nakon prinudne pauze prošle godine, ponovo je održana Seoska olimpijada i takmičenje u kuvanju u Molu, kojia se među stanovnicima i poljoprivrednicima Potisja već smatra tradicionalnom manifestacijom.

Najčitanije

Čuvajmo ptice! – edukacija za predškolce

Udruženje „Zelentarka" iz Mola pokrenulo je edukaciju o zaštiti ptica. Posetiće svako obdanište u opštini Ada i predavanjima skrenuti pažnju na očuvanje životinjskog i posebno ptičjeg sveta.